1986: Maradona kaks eripalgelist väravat

täna maailmas

Kuna parajasti on Venemaal käimas maailmameistrivõistlused jalgpallis, siis on igati kohane meenutada 32 aastat tagasi toimunud mängu. 22. juunil 1986. aastal kohtusid maailmameistrivõistluste veerandfinaalis Argentina ja Inglismaa vutimehed. See matš pälvis suurt tähelepanu ja vastukaja ning on läinud igaveseks spordiajalukku.

 1986. aastal Mehhikos aset leidnud maailmameistrivõistluste suureks staariks kujunes Argentina 25aastane jalgpallur Diego Armando Maradona. Muide, ta oli seda huvitaval kombel ka ise ette arvanud, sest enne finaalturniiri oli ta öelnud: „See on minu MM!”

Argentina pääses kahe võidu ja ühe viigiga alagrupist edasi ning võitis kaheksandikfinaalis Uruguayd. See oli esimene kord, kui Argentina suutis Uruguayd võita maailmameistrivõistluste finaalmängudes. Veerandfinaalis tuli argentiinlastel kohtuda inglastega, kes olid kaheksandikfinaalis purustanud Paraguay.

Vahemärkusena olgu öeldud, et Argentina ja Suurbritannia suhted olid sellal madalseisus. Asi oli selles, et neli aastat varem oli toimunud nende riikide vahel verine Falklandi sõda, sest ei suudetud kokku leppida, kellele Falklandi ehk Malviini saared kuuluvad. Seetõttu oli olukord Argentina ja Inglismaa matši eel pingestunud äärmise piirini ning nii tribüünidel kui tänavatel toimus hulgaliselt kokkupõrkeid kahe riigi fännide vahel.

Juba pärast vutimängu ütles Maradona, et see oli omamoodi kättemaksuks Falklandi sõja eest: „Kuigi me rääkisime enne matši, et jalgpallil pole midagi ühist Falklandi sõjaga, teadsime me, et inglased tapsid seal palju Argentina noormehi, nagu väikseid linde. Ja see matš oli kättemaks.”

Argentina ja Inglismaa kohtumise esimesel poolajal väravaid ei löödud, kuid teise poolaja sündmused olid aruteluteemaks veel väga pikka aega. Skoori avas mängu 51. minutil Maradona, kui inglaste kaitsja Steve Hodge saatis palli ebaõnnestunult tagasi oma väravavahile Peter Shiltonile, kuid Shiltonist 20 sentimeetrit lühem Maradona jõudis pallini varem ja suunas selle oma vasaku rusikaga väravasse.

Kohtunik Ali Bin Nasser reeglite rikkumist ei fikseerinud ja argentiinlased olid 1 : 0 juhtima läinud. Kuna aga tribüünidel oldi veendunud, et pall saadeti väravasse käelöögiga, mis on jalgpallis teatavasti keelatud, siis ründasid inglise fännid argentiinlasi ja korraldasid tõsise madina. Mängujärgsel pressikonverentsil kinnitas Maradona, et palli oli suunanud väravasse Jumala käsi.

Maradona käega löödud väravat publik ei unustanud. Kui Maradona järgmistes mängudes palli enda valdusesse sai, siis kõlas tribüünidelt rahulolematuse kõmin. Alles paarkümmend aastat hiljem tunnistas Maradona, et mingit „Jumala kätt” polevat kunagi olnud ja tolle värava lõi ta tõepoolest käega. 2008. aastal aga vabandas ta fännide ees: „Kui ma saaksin ajalugu tagasi keerata, siis ma teeksin seda. Praegu saan aga paluda oma teo eest andestust. Juhtus mis juhtus, Argentina sai maailmameistriks ja minust sai maailma parim jalgpallur.”

Kolm minutit hiljem saatis Maradona teistkordselt palli inglaste väravasse, mis erinevalt esimesest, oli löödud reeglite kohaselt. Kui 2002. aastal taheti netihääletusel teada saada kõige efektsemalt löödud väravat kogu jalgpalliajaloos, siis tunnistati just see Maradona värav „sajandi väravaks”.

Pärast esimest väravat hakkasid inglased Maradonat tähelepanelikumalt jälgima ja teda mööda platsi taga ajama, kuid ei suutnud teda ometi pidurdada. Saanud palli oma valdusesse Argentina väljakupoolel, mängis Maradona mööda viiest inglasest ja lõpuks ka väravavahist ning kupatas palli terava nurga alt väravavõrku.

Inglaste peatreener Bobby Robson tunnistas pärast mängu: „See värav oli fantastika valdkonnast.” Inglismaa ründaja Gary Lineker, kes mängu lõpuminutitel suutis lüüa brittide auvärava, nimetas Maradona oma superväravaks. Maradona värava ajal varumeeste pingil istunud Chris Waddle aga märkis: „Mul jäi suu lahti, kui Maradona haaras oma väljakupoolel palli, jooksis üle meie väljakupoole ja lõi värava. Tema väravat ei unusta ma iialgi. Samaaegselt tahtsin aplodeerida ja nutta.” Maradona ise teatas, et talle meeldis see värav väga. Selle mängu ja kahe värava eest selles matšis ristiti Maradona hiljem Jalgpalli Michelangeloks.

Poolfinaalis kohtus Argentina meeskond Belgiaga ja võitis 2 : 0, kusjuures mõlemad väravad lõi Maradona. Belgia peatreener Guy Thys ütles pärast matši: „Kui Maradona oleks mänginud meie meeskonnas, siis oleksime võitnud meie.” Finaalis võitis Argentina Saksamaad 3 : 2 ja tuli maailmameistriks. Kuigi selles matšis ei löönud Maradona ühtki väravat, tunnistati ta kogu turniiri silmas pidades ekstraklassi mängijaks ja MMi parimaks jalgpalluriks.

Maradonast sai pärast 1986. aasta MMi pikaks ajaks Argentinas praktiliselt jumalus, keda austati ja armastati tingimusteta. Kohe pärast finaalmängu tulid argentiinlased Maradona ema maja juurde ja pildusid hoovi täis lilli, kogu öö aga tantsiti maja ees ning hüüti ülistuslauseid Maradonale ja tema perele.

Maradona partner Argentina koondises, ründaja Jorge Valdano rääkis: „Kas te teate, miks me Mehhikos võitsime? Aga seepärast, et meie meeskonnas oli 20 normaalset mängijat ja üks ebanormaalne. See ebanormaalne võitiski meile meistrikulla.”

 

Allan Espenberg