2010: Oh Eun-sun oli kõrge tiitli omanik vaid viiv

täna maailmas

Kaheksa aastat tagasi, 27. aprillil 2010. aastal tõusis Himaalaja mäestikus asuva 8091-meetrise Annapurna mäe otsa Lõuna-Korea alpinist Oh Eun-sun, misjärel kuulutati ta esimeseks naiseks, kes on suutnud vallutada kõik üle 8000 meetri kõrgused mäetipud maailmas. Mõni kuu hiljem jäeti ta aga austavast tiitlist ilma.

Allan Espenberg

Kuigi 1966. aastal sündinud Oh Eun-sun õppis kõrgkoolis inseneriteadust, oli tema ainsaks tõeliseks kireks kõrged mäed ja mägironimine. Tema eesmärgiks oli ära käia maailma kõigi kõrgemate, enam kui 8000 meetri kõrguste mägede tipus ja lisaks vallutada kõigi maailmajagude kõrgemad mäetipud. Kui üle 8000 meetri kõrguseid mägesid on maailmas neliteist, siis maailmajagude kõrgemaid mägesid on seitse.

Oh Eun-sun alustas oma unistuse täitmist 1997. aastal, kui alistas esimese 8000-meetrise mäe, milleks oli Gasherbrum II. Oma viimase mäkketõusu 8000 meetri kõrgustele mägedele tegi naine 2010. aastal, jõudes Annapurna tippu. Nii sai temast esimene naine maailmas, kes suutis vallutada maailma kõik kõrgemad mäed. Kuid selle kõrval oli ta veel ka väga kiire mägironija. Kui näiteks itaallane Reinhold Messner, kes esimese mehena maailmas tõusis kõigi neljateistkümne üle 8000 meetri kõrguste mägede tippu, kulutas selleks 16 aastat, siis Oh Eun-sun sai hakkama kõigest 13 aastaga.

Annapurna alistamine oli Oh Eun-sunile väga oluline, sest ta oli teadlik, et hispaanlanna Edurne Pasabán üritab samuti esimesena sama rekordit püstitada. Kui korealanna jõudis oma viimase mäe otsa 27. aprillil 2010, siis hispaanlanna lõpetas 14 mäe tippu tõusmise 20 päeva hiljem, 17. mail 2010. Oh Eun-suni saavutus jättis sügava mulje teiste seas ka Lõuna-Korea presidendile, kes õnnitles teda 14 mäetipu vallutamise puhul. President Lee Myung-bak teatas, et naise triumf suudab ka teistes korealastes arendada tahtejõudu ja tugevust.

Kuid üsna varsti hakkasid tekkima kahtlused ja kuulujutud, et kumba naistest pidada ikkagi rekordiomanikuks. Asi oli selles, et tõendid Oh Eun-suni jõudmisest Kanchenjunga mäe tippu 6. mail 2009. aastal osutusid väga kahtlasteks ja ebaveenvateks. Eksperdid panid tähele, et Kanchenjunga tipus seisva Oh Eun-suni fotol oli taust sedavõrd udune ja laialivalguv, et polnud võimalik kindlaks teha, et foto oli tehtud just nimetatud mäe otsas.

Ka Korea Alpinismiliit hakkas kahtlema korealanna esitatud tõendites, sest fotodel polnud näha sellist maastikku, milline Kanchenjunga mäetipu ümbrus peaks olema. Pealegi seisab Oh Eun-sun nimetatud fotol paljastel kividel, kuid sel aastaajal peaks Kanchenjunga tipp olema kaetud lumega.

Lisaks saadi teiste mägironijate käest teada, et Lõuna-Korea lipp oli mõnevõrra, umbes 70 meetri võrra madalamal mäetipust endast. Oh Eun-sun ise põhjendas seda sellega, et oli tõusmisel lipu kaotanud, mis ei saanud aga tõsi olla, sest naise ees ja järel liikusid tipu suunas ka šerpad. Ka šerpade endi ütlused olid vastukäivad. Need asjaolud tekitasid suuri kahtlusi korealanna aususes.

Ajakirjanik Elizabeth Hawley, kes pidas kuni oma surmani tänavu jaanuaris mägede andmebaasi, milles on kirjas info enam kui 4000 ekspeditsiooni ja rohkem kui 36 000 alpinisti kohta, oli samuti seisukohal, et korealanna saavutust ei saa pidada usaldusväärseks, mistõttu tema Oh Eun-suni rekordipüstitajaks ei pea. Ka hispaanlannast konkurent Edurne Pasabán ja tema meeskond kahtlesid väga tõsiselt korealanna väidetes.

Mõni kuu hiljem tunnistaski Oh Eun-sun, et väga halbade ilmastikutingimuste tõttu jäi ta mõnesaja meetri kaugusele Kangchenjunga tipust ja tõepoolest ei suutnud seda mäge vallutada. Nii jäi ta 10. detsembril 2010. aastal ametlikult ilma rekordinaise tiitlist ja esimeseks naiseks 14 kõrgeimas mäetipus kuulutati hispaanlanna Edurne Pasabán, kelle videod ja fotod mägede vallutamisest olid tõepärasemad ja ei tekitanud kelleski vastuväiteid. Nii sai Oh Eun-sun olla rekordiomaniku staatuses vaid mõni kuu.

Kuna Oh Eun-sun ei suutnud Kanchenjunga tippu jõuda, siis soovitasid paljud inimesed tal veelkord selle mäe otsas ära käia ja kõik vaidlused oleksid iseenesest lõppenud. Seda aga naine teinud ei ole. Tegelikult poleks sel ka eriti mõtet, sest esimeseks mäegigandiks ehk kõigi 14 mäe esimeseks naisalistajaks ta nagunii enam kandideerida ei saa. Kuid üks tiitel jäi lõunakorealannale siiski alles – seitsme kontinendi seitsme kõrgeima mäe esimene Korea naissoost alistaja on ta ikkagi.

 

 

Üle 8000-meetriseid mägesid on maailmas neliteist:

  1. Džomolungma ehk Mount Everest (Himaalaja mäestikus, kõrgus 8848 m)
  2. K2 ehk Mount Godwin-Austen (Karakorami mäestikus, 8611 m)
  3. Kanchenjunga (Himaalaja, 8586 m)
  4. Lhotse (Himaalaja, 8516 m)
  5. Makalu (Himaalaja, 8485 m)
  6. Cho Oyu (Himaalaja, 8188 m)
  7. Dhaulagiri (Himaalaja, 8167 m)
  8. Manaslu (Himaalaja, 8163 m)
  9. Nanga Parbat (Himaalaja, 8126 m)
  10. Annapurna (Himaalaja, 8091 m)
  11. Gasherbrum I ehk K5 (Karakoram, 8080 m)
  12. Broad Peak ehk K3 (Karakoram, 8051 m)
  13. Gasherbrum II ehk K4 (Karakoram, 8035 m)
  14. Xixabangma (Himaalaja, 8027 m)

Maailmajagude seitse kõrgemat mäge on:

  1. Džomolungma ehk Mount Everest (Aasia, 8848 m)
  2. Aconcagua (Lõuna-Ameerika, 6961 m)
  3. Denali ehk Mount McKinley (Põhja-Ameerika, 6194 m)
  4. Kilimanjaro (Aafrika, 5895 m)
  5. Elbrus (Euroopa, 5642 m)
  6. Mount Vinson (Antarktika, 4892 m)
  7. Puncak Jaya (Okeaania, 4884 m) või Mount Kosciuszko (Austraalia, 2228 m)

Annapurna mägi Himaalajas.

Foto: wikipedia.org