Maasikate hooaeg on küps

Kahe erineva maasikakasvataja toodanguga kauplejad Ksenija ja Marjana Rakvere turul: Eesti maasikatel on hea minek, ostetakse isegi kastidega, kui kilohind on 5.50 – 6 eurot. Foto: Katrin Uuspõld

Maasikate korjeaeg algas Lääne-Virumaal eelmisel nädalal. Tipphooaeg on sel ja järgmisel nädalal ning marju loodetakse noppida veel juuli keskpaigani, sest kuumus küpsetab korralikult nii marja kui korjajat.

Katrin Uuspõld

Rakvere turu administraator Riina Mitt rääkis, et Eesti maasikas jõudis letile kaks nädalat tagasi, mil kasvuhoonemaasika kilohind oli 16 eurot. „Seejärel langes hind 12 eurole ja sealt edasi veel allapoole,“ rääkis Riina Mitt. Sel kolmapäeval oli Eesti maasikaga Rakvere turul kauplejaid mitmeid, kilohind oli 5.50 ja 6 eurot.

„Saaki loodan saada veel ehk kolm nädalat,“ ütles oma põllu esimeste viljadega kauplema tulnud Liina Leinmets Kõrveniidu talust, mis on Alutaguse vallas, Tudu ja Tudulinna vahel. Maasikaid kasvatatakse alla hektarilisel maa-alal, et jõuaks oma pere jõududega toimetatud. Letile on jõudnud `Dahli´, ´Sonsation´ ja ´Polka´. „´Dahli` alustas vara, ´Polka´ alles alustab valmimist. Inimesed armastavad väga ´Polkat´, me ise ka! Magusad on kõik maasikad, aga ´Polkas´ on rohkem maitset,“ arvas Liina Leinmets.

Liina Leinmets Kõrveniidu talust ise kasvatab, korjab ja müüb maasikaid. Foto: Katrin Uuspõld

Turul Põlvast pärit maasikatega kaubelnud Ksenija ja Vaost Marguse Talust korjatud marju müüv Anna ütlesid, et maasikatel on hea minek. „Juba hommikul varakult tulevad inimesed ja ostavad kastiga,“ ütles Ksenija. Naine lisas, et kui praegu on maasikate hind 6 eurot kilo, siis nad on arutanud, et see võib langeda ehk 4 – 3.50 euroni.

Vao külas Marguse Talus on maasikad punaseks värvumas 12 hektaril. „Eelmine hooaeg oli raske, kuum ja marjad said väga ruttu valmis, kiire algus ja kiire lõpp,“ iseloomustas Margus Beilmann. Tundub, et tänavune aasta kuuma poolest alla ei jää. „Kõik marjad saavad ruttu valmis ja ongi hooaeg läbi,“ arvas Beilmann. Kõige rohkem kasvab tema põldudel `Asia´, mille inimesed on hästi vastu võtnud. „Uusi sorte tuleb peale, katsetame neid samuti,“ lisas ta. Maasikakasvatajal on marjadele olemas jahutusruum ning Marguse Talu vilju müüakse üle Eesti: Tallinnas, Pärnus, Haapsalus, Rakveres.

Lisaks aedmaasikatele oli Rakvere turul enda korjatud metsmaasikaid pakkumas ka 12aastane Mia Maribel Väli. Tema jaoks on see teine suvi ise maasikaid korjata ja turul müüa. „Mind motiveerib korjama võimalus ise raha teenida. Käin tennist mängimas ja mul on eesmärk osta uus reket koos riietusega,“ avaldas neiu.

Maasikaid korjab ta oma kodu lähedalt metsast eelmisel päeval, hommikul toob ema ta kaubaga turule. 250 ml karbike metsmaasikaid maksab praegu 7 eurot.

„Mõned vaatavad hinda ja ütlevad, et liiga kallis, aga see on aus hind, raha läheb karpide peale ja aja peale, mil ma korjan,“ põhjendas Mia Maribel. Kuue liitri marjade korjamiseks kulub tal neli-viis tundi.

„Hind on vahepeal tõusnud, eelmisel aastal oli liiter umbes 15 eurot, nüüd on rohkem, 20 ringis,“ ütles ta.

Eelmisel aastal kauples Mia Maribel turul enda korjatud metsmaasikate ja hiljem mustikatega mitu nädalat, ka tänavu plaanib ta seda teha. „Korjan kõigepealt hooaja alguses müügiks ja kui hiljem aega jääb, siis ka endale,“ lisas hakkaja neiu.

Lääne-Virumaal Tudus Aaviku Mesilas kasvatatakse samuti maasikaid, kuid turul nendega kauplemas ei käida: osta saab otse talust või tellida Rakveresse ja Tallinnasse, kus need klientidele kohale viiakse.

„Kevadine ilmastik oli väga hea, oli pikk, rahulik ja jahe, lasi palju töid ära teha. Nüüd on saabunud aga maasikakorjamise aeg. Ja korjamine tundub käkitegu võrreldes sellega, et sa pead suutma ka korjatud marja maha müüa,“ rääkis Piret Tomperk.

Tema strateegia on müüa maasikaid läbi hooaja sama hinnaga – 6 eurot kilo eest.

Ta kasvatab maasikaid aastast 2009 ning sordid on aja jooksul muutunud. „Iga sort ei sobi igasse mulda, tuleb teha katseid ja vaadata, mis kuhugi istub. Kasvamas on varasemat, hilisemat, keskmist,“ rääkis Tomperk. Tänavu valmivad nende talu 0,46 hektaril `Asia`, `Sonata` ja `Allegro` viljad. Kuuendat aastat on nende talu maasikad ametlikult mahemärgisega, kuid sama kasvatusmeetodit on nad kasutanud algusest peale ehk üle kümne aasta.

„Mahedalt on muidugi keeruline kasvatada, sest loomulikult tahaks saada väga suuri ja ilusaid marju ning väga palju saaki, aga tuleb leppida sellega, mis põllult tuleb. Ei saa sellist pritsimist ja väetamist teha, nagu muidu,“ nentis Piret Tomperk.

Näiteks õielõikaja vastu võideldi Aaviku Mesilas katteloori taimedel kaua peal hoides. „Nii kaua, kui katteloor peal, olid taimed terved, nii kui maha võtsime, oli õielõikaja platsis. Kastame oma tiigiveega ning väetame kanakakakraanulitega. Oluline on viljavaheldus, et enne maasikate istutamist oleks korralikult sõnnikuga väetatud, siis ta jaksab neli aastat välja vedada. Seejärel läheb maa neljaks aastaks puhkama liblikõieliste alla. Üle nelja aasta ei saa maasikat kasvatada, sest maa läheb kohutavalt rohtu ning happeliseks, keeruline on toimetada,“ kirjeldas ta mahevõtteid.