Puu- või gaasiküttel ahi: milline on pitsa tegemiseks parem?

Pitsaahi on üks mitmekülgne seade, kuna seal saab küpsetada pea iga tüüpi toitu – alates eelroogadest kuni põhiroogade ja magustoitudeni ning muidugi saia, pitsat ja teisi pärmitaignast küpsetisi. Kui oled pitsaahju endale valimas, siis tekib kindlasti küsimus, et millist eelistada – kas gaasiküttel või puuküttel ahju. Vastus on lihtne ja keeruline ühtaegu – oleneb, kuidas sa oma ahju kasutama plaanid hakata ja millist toiduvalmistamise kogemust soovid.

Traditsioonilise puuküttel ahju võlud

Puuküttel ahi on kahtlemata pitsaahjude tippklass. See on traditsiooniline küpsetamise viis, mis töötab lihtsalt ja tõhusalt. Selle eristav omadus on viis, kuidas kuumus ahjus ringleb. Puuküttega ahi küpsetab toitu paralleelselt kolme soojusülekande režiimi abil:

  • Konvektsioon: kuum õhk ringleb läbi ahju
  • Soojusjuhitavus: ahju põrandasse salvestunud soojus soojendab toitu altpoolt
  • Soojuskiirgus: soojus peegeldub ahju põrandalt ja seeläbi koos õhu ringlemisega küpsetab toitu pealtpoolt

Tänu ahju kupli kujule ja tulekindlatele materjalidele, millest ahi on ehitatud, võib soojus tõusta kuni 1000 kraadini ja ahi suudab ka seda soojust hoida. Puuküttega ahjus pitsa küpsetamiseks on parim temperatuur umbes 450–500 kraadi.

Puuküttel ahi austab traditsioone. Puuahi on olnud juba sajandeid põhiline vahend leiva küpsetamiseks, mis on olnud üks põhitoit inimeste menüüs. Pärast sõjajärgset majandusbuumi ja sellest ajast aset leidnud sotsiaalseid muutusi said gaasiküttega ja elektriahjud ülekaalu, kuna neid oli lihtsam paigaldada ja kasutada. Tänapäeval tähendab puuküttega ahju kasutamine toiduvalmistamise juurte juurde tagasi minemist. Toidu valmistamine on selliselt omaette nauditav protsess.

Alfa innovatiivsed puuküttel ahjud 

Puuküttel ahjul on mitmeid võlusid ja selles toidu valmistamine on omaette põnev ettevõtmine. Ent traditsioonilistel puuahjudel läheb väga kaua aega, et jõuda küpsetamiseks vajaliku temperatuurini. Pitsa küpsetamiseks vajaliku 450-500 kraadini jõudmiseks võib olla vajalik puitu põletada lausa 2-3 tundi. Sellepärast on Alfa spetsialiseerunud innovatiivsete Forninox tehnoloogiaga puitahjude tootmisele. See uuendus võimaldab ehitada tugeva tulekindla alusega puuküttega ahjusid, mille võlv on kaetud paljude roostevaba terase kihtidega. 

Sellel lahendusel on kaks suurt eelist: 

1) Roostevaba terase termilised omadused võimaldavad Alfa puuküttega ahjudel juba mõne minutiga tõusta traditsiooniliste mudelitega samadele temperatuuridele.

2) Teras on teistest tulekindlatest materjalidest palju kergem ja seetõttu on Alfal võimalik ehitada ratastel alustega varustatud ahjusid, mida on lihtne liigutada ja transportida. 

Nii on Alfa roostevabast terasest ahjudes ühendatud parimad traditsioonilised ja innovatiivsed omadused: sa saad nautida puuahjus küpsetamist vähese ajakuluga ja seadmes, mida on lihtne sinu kööki või aeda paigaldada. 

Gaasiküttel pitsaahi – kiirem ja lihtsam lahendus

Gaasiküttel pitsaahjud on väga populaarsed nii kodudes kui restoranides, sest nad on soodsamad ja lihtsamad käsitleda kui puuküttel ahjud. Gaasiküttel ahjus sa saad määrata küpsetamise temperatuuri, see jõuab kiiresti ka 400 kraadini ning selle puhastamine on ääretult lihtne. 

Kodused gaasiküttel pitsaahjud töötavad lihtsal põhimõttel. Soojust tekitab põleti ja see jaotub ahjus ühtlaselt. Põleti asub küpsetuskambri all metallkastis, mis soojendab ja küpsetab toitu soojuskiirguse abil. Kui paned roa ahju küpsetuspanniga, siis aitab ka soojusjuhtivus küpsetamisele kaasa. 

On mõningaid tulekindla põrandaga gaasiküttega pitsaahjusid, mis jäljendavad võimalikult hästi traditsiooniliste puuküttega küpsetustingimusi. Alfa valikust on selliseks näiteks Stone, mis on oma mõõtudelt kompaktne ja võimaldab küpsetada samaaegselt kahte pitsat 500 kraadi juures, ning Brio, mis võimaldab korraga küpsetada kolme pitsat. 

Hübriidahi annab sulle parima mõlemast maailmast

Alfa on välja töötanud hübriidse pitsaahju tehnoloogia, mis võimaldab gaasiküttega ahjudel töötada ka küttepuude põletamise teel. Hübriidahjud nagu Alfa Dolce Vita pakuvad suurimat paindlikkust ja võimalust toiduvalmistamise viisi vastavalt vajadusele valida, et saada kahest kütteviisist parim. Nii saad vastavalt soovile ja vajadusele muuta gaasiküttega ahi puuküttega ahjuks ja vastupidi, kasutades gaasipõleti katmiseks kaant, et võimaldada küttepuude põletamist.

Vali ahi oma toiduvalmistamise stiili järgi

Pitsaahju valikul, olgu see siis puu-, gaasiküttel, on toidu valmistamise viisile tohutu mõju. Sellest oleneb isegi see, kas ja kuidas sa pead pitsatainast kohandama ahju tüübile vastavaks! Ahjude küpsetamisomadused nimelt sõltuvad kütmisstiilist. Puuküttel ahju kasutamine vajab mõningast praktikat, kuid on pitsa küpsetamiseks kõige autentsem. Gaasiküttel ahi on kiirem ja praktilisem kui puuküttel ahi, ent sel puudub puidu põlemisega kaasnev võlu. 

Üldiselt on gaasiküttega ahjud mitmekülgsemad seadmed, kuna need võimaldavad küpsetada mis tahes retsepte, seadistades vaid õige temperatuuri. Neid on ülilihtne kasutada ja neid saab käivitada kergesti nupule vajutusega. 

Teine tegur, mis võib kaalukaussi ühte tüüpi ahjude kasuks kallutada, on see, kas seade peaks olema paigaldatud siseruumidesse või õue, kas on olemas gaasiühendus või korsten suitsu väljastamiseks. Kompromisslahenduseks võib olla hübriidahi, mis ühendab mõlema küpsetamisviisi parimad omadused. 


Homeyard

2008. aastal asutatud Homeyard OÜ on Thermacell, Mosquito Magnet, Vorwerk Kobold, ALFA forni ja paljude teiste toodete maaletooja. Kõiki tooteid on võimalik osta edasimüüjatelt või Homeyard e-poest.