2007: „Miks sa vait ei jää?”

täna maailmas pilt

Novembris 2007 toimus Tšiilis hispaaniakeelsete riikide juhtide nõupidamine, nn Iberoameerika tippkohtumine, millest võtsid osa 22 riigi presidendid või peaministrid. Hispaania poolt olid kohal nii peaminister José Luis Rodríguez Zapatero kui kuningas Juan Carlos I, Venezuelat esindas president Hugo Chávez. Nende vahel tekkis omapärane tüli, kui Venezuela president suutis Hispaania kuninga endast välja viia. See intsident pälvis suurt tähelepanu kogu maailmas ja lahenes alles palju kuid hiljem.

Intsident juhtus 10. novembril 2007. aastal Hispaania peaministri Rodríguez Zapatero esinemise ajal, kui Venezuela president Chávez hakkas talle vahele hõikama ja ei lasknud kõnet jätkata. Näiteks nimetas Chávez ühe vahelehõike ajal Hispaania endist peaministrit José María Aznari mitu korda fašistiks, kuna too olevat lugupidamatult suhtunud Venezuelasse. „Fašistid pole inimesed. Madu on rohkem inimene, kui seda on fašist,” lõugas Chávez.

Hispaania peaminister kutsus Venezuela presidenti kasutama diplomaatilisemaid väljendeid ja austama vaatamata poliitilistele eriarvamustele teisi riigijuhte. Zapatero märkis, et Aznar valiti Hispaania juhiks demokraatlikult ja ta oli Hispaania rahva täieõiguslik esindaja. Saalis viibinud riigijuhid võtsid need laused vastu aplausiga.

Chávez sekkus veel mitmel korral Hispaania peaministri esinemisse ja ei lasknud tal rääkida. Zapatero kõrval istunud kuningas Juan Carlos I heitis ühel hetkel kurja pilgu Chávezi suunas, näitas tema poole näpuga ja ütles vaid ühe sõna: „¡Tú!” (tõlkes: Sina!).

Kui aga Venezuela president jätkas vaatamata mikrofoni väljalülitamisele räuskamist ja solvangute pildumist ning ei mõelnudki vakka jääda, nõjatus kuningas taas ettepoole ja ütles paljude inimeste ees tigedalt ajaloolised sõnad: „¿Por qué no te callas?”, mis tähendab tõlkes „Miks sa vait ei jää?” või „Kas sa ei võiks lõuad pidada?”. Samal ajal osutas kuningas veel ka käega Chávezi suunas, et kõik aru saaksid, kellele ta sõnad olid määratud. Kuigi seda lauset ei öeldud mikrofoni, kuulsid seda ometi kõik. Mõni aeg hiljem, kui Nicaragua president Daniel Ortega asus oma kõnes õigustama Chávezit ja kritiseerima Hispaania ärimeeste tegevust Nicaraguas, lahkus kuningas demonstratiivselt istungisaalist.

Chávez oli Hispaania peaministrile vahelerääkimisega nii hõivatud, et ei pannud kuninga tigedat repliiki tähele. Alles hiljem ütles ta selle vahejuhtumi kohta: „Ma ei kuulnud seda. Kuningas Juan Carlos võib õnnelik olla, sest ma ei kujuta ette, mida ma talle vastu oleks öelnud.” Veel tunnistas Venezuela president, et kuningas oli „tige nagu pull”.

Kui kuningal ei sobinud sõnasõda edasi pidada, siis Chávez käratses edasi, ähvardades lausa kaubandussuhted Hispaaniaga peatada. Ka kinnitas Chávez, et kuninga ees ta vabandama ei hakka ja hoopis kuningas peaks oma sõnade eest temalt andestust paluma: „Olgu ta pealegi kuningas, kuid ta ei saa sundida meid vaikima.” Chávez teatas, et kuningas oli agressiivne ja eksis rängalt, kui käskis tal vait jääda. „Meid tahetakse veenda, et mina olin ründavam pool, kuid ma ei öelnud ju kuningale mitte ühtki sõna,” selgitas Venezuela president. „Hoopis tema rääkis minuga agressiivsel toonil.” Hiljem tõmbus Chávez tagasi ja avaldas lootust, et kahe riigi suhted selle skandaali tõttu ei kannata.

Tollal märgiti ajakirjanduses, et Hispaania kuninga reaktsioon oli väga haruldane, sest monarhid tavaliselt sarnaseid repliike ei loobi. Hoopiski ebaviisakas oli aga see, et kuningas sinatas Venezuela presidenti. Ajalehtedes kirjutati, et kuningas näitas ennast mitte kõige paremast küljest. Samal ajal tunnistasid paljud hispaanlased kuninga käitumise õigeks ja kiitsid tema ninanipsu ülbele Venezuela presidendile heaks.

  1. aastal surnud Hugo Chávez oli ka enne ja pärast seda intsidenti maailma liidreid solvanud ja sõimanud. Näiteks nimetas ta USA endist presidenti George Bushi „saatanaks” ja „petiste kuningaks”, Tegucigalpa peapiiskoppi Óscar Rodríguez Maradiagat aga „pärdikuks” ja „imperialistlikuks klouniks”.

„¿Por qué no te callas?” osutus nii populaarseks, et see väljend võeti üleöö heliloojate, koomikute, teletöötajate ja videokunstnike poolt kasutusele. Näiteks kirjutati sellele lausele laule erinevates stiilides (hip-hop, trance, techno, latino). Sellest tehti ka telefonihelin mobiilide jaoks. Humoristid kasutasid väljendit oma esinemistes. Müügile ilmusid selle tekstiga T-särgid, plakatid, postkaardid. Tehti hulgaliselt naljakaid videosid ja reklaamplakateid. Argentinas aga tuli teleekraanidele koguni selle pealkirjaga saade. Mõnda aega oli olemas isegi sellenimeline domeen, mis praegu küll enam ei tegutse.

Diplomaatiline konflikt kahe riigi vahel õnnestus lahendada alles 2008. aasta juulis, kui Chávez külastas Hispaaniat ja kohtus ka kuningaga viimase suveresidentsis Mallorca saarel. Seejuures ütles Chávez kuningale naljatledes veidi korrigeeritud variandi hittlausest: „¿Por qué no vamos a la playa?” (Miks me ei lähe randa?).

Allan Espenberg

Hispaania keeles kasutatakse hüüu- ja küsimärki nii lause alguses kui lõpus, kusjuures hüüd- või küsilause alguses on märk ümberpööratud kujul.

Foto intsidendist. Allikas: www.abc.ee/espana