1503: sündis maailma tuntuim ettekuulutaja Nostradamus

täna maailmas

Täna 1503. aastal sündis Prantsusmaal mees, kellest sai üks kuulsaim ennustaja maailmas – Nostradamus. Ta ennustas sündmusi ette aastakümneteks ja isegi sajanditeks, mistõttu jagub tema ettekuulutusi ka praegusesse aega.

Allan Espenberg

Tegelikult pole täpselt teada, mis kuupäeval Nostradamus ilmale tuli. Kõige sagedamini usutakse, et see juhtus 14. detsembril 1503. aastal, kuid teistel andmetel võis suurmees sündida ka nädal hiljem ehk 21. detsembril.

Ennustused kirjas salmidena

Prantsuse arst, astroloog ja filosoof Michel de Nostredame ehk ladinapäraselt Nostradamus (1503-1566) sai ettekuulutajana kuulsaks pärast seda, kui oli 1555. aastal avaldanud raamatu „Les Prophéties“ (Ennustused). Ta pani oma mõtted miljonite ettekuulutuste näol kirja nn katräänidena (värsside ja salmidena).

Tänase päevani dešifreerivad kümned spetsialistid Nostradamuse käsikirju, leides nendest üha uusi ennustusi ja vihjeid. Kuna aga Nostradamus pole kirja pannud täpseid daatumeid ega kohanimesid, siis on erinevate sündmuste paigutamine õigesse aega ja ruumi mõnevõrra raskendatud.

Lisaks tuleb silmas pidada, et ennustaja paljusid lauseid võib mõista mitmeti ja tõlgendada erinevalt ning nende dešifreerijad lähtuvad subjektiivsetest asjaoludest. Ka pole paljudest prantslase kodeeritud ettekuulutustest senini veel üldse arugi saadud ja nende üle käib päris äge vaidlus. Seda teatakse aga kindlalt, et Nostradamuse katräänides võib leida ettekuulutusi kuni aastani 3797.

Nostradamuse ettekuulutustesse suhtutakse tõsiselt ka tänapäeval. Tema teeneks peetakse seda, et ta on suutnud täpselt ette näha mitmeid traagilisi sündmusi maailma ajaloos, mis leidsid aset alles sajandeid pärast tema surma, nagu näiteks Napoleoni lüüasaamist, Adolf Hitleri võimuletulekut, vendade Kennedyte hukkumist ja suuri terroriakte (sealhulgas 11. septembri tragöödiat USAs).

Samas pole paljud Nostradamuse ennustused üldsegi täide läinud. Näiteks arvas ta, et juba mõne aasta eest oleks pidanud algama kolmas maailmasõda, et Barack Obama jääb Ameerika viimaseks presidendiks, et ökoloogilise katastroofi tulemusel kaob ookeanidest viimane kui kala, et inimeste hulgas puhkeb totaalne ja surmav epideemia, et mitu Euroopa riiki ujutatakse täielikult tulvaveega üle, et inimesed lõpetavad loomade tapmise toiduks, et Vaikse ookeani põhja ehitatakse suured veealused linnad jne. Ükski nendest ettekuulutustest pole täitunud.

Veel on Nostradamus öelnud, et 2015.–2016. aastatel sündinud inimesed elavad 200aastasteks või veelgi vanemateks, kusjuures eluiga aitavad pikendada meditsiini edusammud. Selle lubaduse paikapidavuse kohta ei saa praegu veel midagi arvata.

Ennustused tulevaks aastaks

Ka järgmiseks, 2019. aastaks on populaarne Prantsuse astroloog üht-teist ette näinud. Niimoodi vähemalt väidavad spetsialistid, kelle kinnitusel õnnestus neil ära mõistatada Nostradamuse mõned müstilised ja šifreeritud ettekuulutused just tulevaks aastaks.

Kõigepealt peaks järgmisel aastal – rohkem kui kunagi varem – võidutsema õiglus, mis tähendab, et iga inimene saab selle, mida ta väärib ja mille ta on ära teeninud. Kui me oleme mingite oma tegudega kedagi haavanud või solvanud, siis tuleb selle eest vastutust kanda ja selle tagajärgedega leppida. Aga kui meie kavatsused ja teod olid enamasti head ja üllad, siis võib tuleval aastal hakata selle vilju noppima.

Taas suudetakse saavutada suuri edusamme meditsiinis, mistõttu mõnest haigusest saadakse lõplikult jagu. Inimesed võivad rõõmustada kvaliteetsema, täisväärtuslikuma ja tervislikuma elustiili üle. Veel võetakse ette abinõusid reostumise ja looduse hävitamise vastu. Taolised otsused kinnitatakse ülemaailmsel tasandil ja võitlus planeedi saastumusega muutub inimkonna üheks olulisemaks väljakutseks.

Muutused pidavat toimuma ka rahavoogude liikumises. Nostradamuse arvates meelitab õilsate tegude tegemiseks kasutatav raha ligi veelgi suuremat raha. Kuid üksnes omakasupüüdlikeks või kahjulikeks eesmärkideks kulutatav raha toob lõppkokkuvõttes kaasa hävituslikud protsessid ja materiaalse heaolu purunemise.

Põhja-Ameerikas näeb Nostradamus ette suuri, võimsaid ja hukatuslikke loodusõnnetusi. Peaasjalikult on tegu maavärinate ja orkaanidega.

Nostradamusel on nii mõndagi öelda ka Venemaa kohta. Nii pidavat Vene Föderatsioonist 2019. aastal saama mingisugune rahvusvaheline kohtunik, mille otsustest hakkab sõltuma mitme riigi tulevik. Kuid maailmakeskus pidavat nihkuma Siberi territooriumile, mida on aga väga raske uskuda, sest igatahes praegusel ajal on Venemaa too kant nii poliitiliselt kui majanduslikult üsna kehval järjel.

Muide, Nostradamuse järgi pidavat Siberi esiletõus toimuma vahetult enne seda, kui Maa jahtub maha ja elu meie planeedil katkeb.

 

 

Mida on Nostradamus ennustanud kaugemasse tulevikku?

2028 – Luuakse uus energiaallikas. Näljast hakatakse jagu saama. Stardib piloteeritav kosmoselaev Veenusele.

2046 – Hakatakse kasvatama inimeste siseelundeid. Kõige efektiivsemaks raviviisiks saab elundite väljavahetamine.

2066 – Muhameedliku Rooma ründamisel kasutab USA uut relvaliiki – klimaatilist relva. Oodata on ilma järsku külmenemist.

2183 – Marsil asuv koloonia muutub tuumariigiks ja nõuab iseseisvumist ehk lahkulöömist Maast.

2279 – Energiat saadakse mittemillestki (näiteks vaakumist või mustadest aukudest).

2480 – Omavahel põrkavad kokku kaks kunstlikku Päikest. Maad katab hämarus.

3797 – Maal hävib kõik elav, kuid inimkonnal on võimalus jätkata uut elu mõnes teises tähesüsteemis.

Nostradamuse kaasaegne portree, maalitud tema poja Cesari poolt.

Foto: wikipedia.org