Ametikoolis õpetati lastele kokkamist

Sel nädalal toimus Rakvere ametikoolis laste kokakool, kus prooviti kätt nii hommikupudru kui pitsa valmistamises.

Liisi Kanna

Rakvere ametikooli kvaliteedi ja avalike suhete juht Piret Torm-Mirontšik rääkis, et koolitus toimus juba teist aastat ja osutus päris menukaks. „Lapsi on kokku 16, Lääne-Virumaa laste kõrval osaleb ka neid, kes on tulnud suveks Tallinnast vanaema juurde,“ sõnas ta.

„Nädala õpivad 10–15aastased lapsed kokanduse õpetaja käe all koolis süüa tegema. Lapsed alustavad kell üheksa ja lõpetavad kell üks päeval. Sellel ajal teevad nad endale hommikusöögi ja lõunasöögi ning söövad siis ise tehtu ära ka. Viimasel päeval külastatakse ühte piirkonna restorani,“ kirjeldas Torm-Mirontšik, lisades, et tänavu on plaanis viia lapsed tutvuma Aqva Spaa köögiga.

Rakvere ametikooli kokaeriala õpetaja Tiina Mäeksi sõnul tuli kokakooli idee eelmisel aastal ühe lapsevanema poolt. „Lapsevanem kirjutas kooli ja ütles, et tema laps tahaks hirmsasti süüa teha,“ rääkis Mäeks, lisades, et tema oli nõus asja eest vedama. „Tänavu oli see lihtsalt loomulik jätk, sest paljud olid huvitatud,“ lisas kokkade õpetaja.

Osalejate vanusevahe on päris suur, kuidas siis kõigile sobivaid tegevusi leida? „Aga vanus ei ole tegelikult sageli number. Pigem see, kui palju keegi kodus süüa teinud on,“ sõnas õpetaja Mäeks.

„Programm on kokku pandud nii, et nad saaksid elementaarseid asju proovida. Oleme teinud hommikuputru ja omletti ning suppi. Täna valmistame pitsa ja kirjut koera, homme kotlette,“ loetles kokakooli juhendaja.

Kuulutaja külaskäigu ajal oligi käimas pitsategu ning sigimist-sagimist palju, tegevus pakkus lastele tõesti rõõmu. Kokakooli menukust tunnistab seegi, et kaks neiut osalesid lausa teist aastat järjest. „Eks ikka selleks, et kokkamist õppida,“ vastas üks neist küsimusele, miks uuesti tulla otsustas, ning kinnitas, et sel korral tunneb ta end juba veidi kogenenumana.

Tüdrukute meelest olid kõik tehtud söögid lahedad olnud ning kodus päris samu asju polnud teha proovitud. Neiud kinnitasid ühiselt, et kodus kokatakse vahel ning pigem abistatakse ema – kokakool pakub aga isetegemise kogemuse.

Kuid õpetaja Mäeksi hinnangul on kokakooli õpilastel üllatavalt palju kokkamiskogemust. „Suurem osa on kodus päris palju süüa teinud. Üle poole saavad vabalt kõikide asjadega hakkama,“ kiitis ta. „Kellel on vähem kogemust, vajavad lihtsalt veidi rohkem abi. Aga kõik saavad hakkama.“

Õpetaja enda jaoks on aga sedasorti koolituse tegemine paras väljakutse, võrreldes igapäevatööga, mil ta 17–18aastaseid tulevasi kokkasid õpetab. „Tegemist on palju. Eelmisel aastal ma olin täiesti üksinda ja kogemus näitas, et 16-le korraga vastata ei jõua. Seepärast on meil tänavu ametikooli õpilased abiks,“ rääkis Mäeks.

„Küsisin, kas keegi soovib appi tulla. Selgus, et õpilastel on vaja ka oma praktikat veel natuke teha ja nii me ühildasime mitu asja. Nemad saavad praktika tehtud ja samas aitavad meid siin. Nii saavad nad ka ise õpetaja kogemuse,“ selgitas Tiina Mäeks, kuidas kokakooli abilised leidis.

Kui populaarne on kokaamet?

„Kokaeriala õppimise vastu on veidi vähem huvi, kui kusagil 15 aastat tagasi. See on füüsiliselt väga raske töö. Ja ega paljud lõpetajad ei lähe samuti sellele alale tööle. Kokkade puudus on alati,“ kinnitas kokaeriala õpetaja Tiina Mäeks. „Kogume statistikat ja kui pooled lõpetajatest sellesse valdkonda tööle lähevad, siis on hea tulemus,“ nentis õpetaja, lisades samas, et paljud ei plaani juba sisseastumisel kokana tööle asuda, vaid soovivad keskharidust ja mingit toredat eriala sinna juurde õppida.

„Väga palju tuleb ka täiskasvanud inimesi, kes tahavad enda jaoks õppida, et paremini süüa teha,“ märkis kokkade õpetaja.

Aga miks siis ei minda kokaks? „Mida siin Rakveres näiteks tuuakse põhjusena välja on see, et oodatakse kõrgemat palka. Kergemat tööd ja kõrgemat palka. Kokatöö on muidugi ka vahetustega töö enamus restoranides – pikad tööpäevad, mitu päeva järjest. See hirmutab. Vahel on ka selline arusaam, et õpin ja kohe saan peakokaks, aga nii ei ole,“ arutles Mäeks.

Koka amet on Rakvere ametikoolis pika traditsiooniga ning just täna on selleaastase täiendava vastuvõtu viimane päev, mil veel on võimalus koka erialale avaldus esitada.

Kuulutaja külaskäigu ajal oli käimas pitsategu ning sigimist-sagimist palju, tegevus pakkus lastele tõesti rõõmu. Foto: Liisi Kanna