Paljas Porgand tutvustab hoolikalt läbimõeldud veganroogi

vegantoidud

„Mu retseptitare on nüüdseks täiesti tühi, teen kokaraamatutega väikese vaheaja,“ tunnistas Eesti üks tuntumaid blogijaid Merilin Taimre ehk Paljas Porgand oma taimetoitudele pühendatud raamatu „Mu süda kuulub kolmele – toidule, loomadele ja minule“ esitlusel.

Kaire Kenk

„See on kokaraamat, kuhu olen koondanud minu läbi aegade lemmikud tervislikud veganretseptid, mis ei sisalda grammigi loomset toorainet ning on enamuses ka gluteeni- ja suhkruvabad,“ tutvustas Merilin.

Kokaraamatuid on ta välja andnud juba aastast 2013. „Kokku olen koostanud umbes 200 toiduretsepti, nüüd on küll pea täiesti tühi,“ muigas ta. „Neljandasse raamatusse soolaste toitude väljamõtlemisega nägingi tublisti vaeva – kõik mu tuttavad teavad, milline tohutu magusasõber ma olen. Aga olen ka bataadi ehk maguskartuli friik, armastan kõiki soolaseid roogi, mille üks komponente on bataat.“

Kokku on raamatus lausa 50 täistaimset retsepti. „Paljusid võib hirmutada sõna „vegan“. Tihti arvatakse, et enamik toorainest on tavainimesele kättesaamatu, liiga kallis või lausa tundmatu. Aga see ei pea nii olema ja oma retseptidega tahangi ma seda tõestada. Minu retseptid on lihtsad, näiteks mu hummused. Ja läätsepasteet on lausa ühe koostisainega ning vaid ühe juhendiga – blenderda! Seega võib täistaimse toidu valmistamine võtta aega vähem kui minuti,“ naeris Merilin.

Lisaks retseptidele kirjutab Merilin oma uues raamatus palju vegantoitumisest. „Jagan nippe, kuidas taimsetest toiduainetest vajalik päevane valgukogus siiski kätte saada. Vegan peab sellele rohkem mõtlema kui kõigesööja. Valgust me ju koosnemegi ning vajame seda, et olla terve ja hea välja näha. Minu raamatuga saab mure lahendatud, kui osavalt kombineerida, saab valguvajadus rahuldatud,“ usub Merilin.

Blogija sõnul on ta oma retseptid hoolikalt läbi mõelnud – need on kõik väga heas makrotoitainete tasakaalus. „Ja sobivad ka jõutreeningute harrastajatele,“ ütles Merilin.

„Samuti jagan infot, kuidas ennetada vitamiinipuudust, aga ka veganeid kummitavat rauapuudust. Nimelt ei omastu taimedes leiduv mitteheemne raud nii hästi kui loomne ehk heemne raud. Lisaks pärsivad taimse raua omastumist fütaadid ning tees, kohvis ja kakaos leiduvad tanniinid. Need omakorda moodustavad mineraalainetega raskesti omastavaid ühendeid,“ selgitas autor.

„Selle vältimiseks ja raua biosaadavuse tõstmiseks ei tohikski neid jooke toidu kõrvale juua ning rohkelt tuleks tarbida C-vitamiini rikkaid köögivilju: rohelisi lehtköögivilju, brokolit, paprikat, maasikaid jt,“ õpetas Merilin.

Blogija ise aga ei olegi vegan. „Eelmisel aastal ma küll olin umbes kaks kuud täielik vegan, aga siis käisin Synlabis testimisel ja selgus, et olen allergiline nii sojale kui enamikule kaunviljadele,“ rääkis Merilin.

Lisaks ütles ta, et ei poolda sildistamist. „Ma ei taha end märgistada ei veganina, ei paleona, ei kellenagi. Sest ma ajaksin end hulluks pideva mõtlemisega, et mis ikka on minu „klassifikatsioonile“ sobilik ja mis mitte. Ma pooldan veganlust, aga mina ise ei ole templiga vegan,“ sõnas Merilin.

 

Merilin Taimre oma neljanda kokaraamatu esitlusel.

Foto: Richard Kenk