Rakvere südalinnas pakutakse Gruusia toitu

Gruusiaköök

Endise Carla Pubi ruumides Tsentrumi kaubanduskeskuses toimetab alates detsembrist Aragvi Gruusia Köök, pakkudes sööki, jooki ja meelelahutust.

Katrin Kivi

Gruusia Köögi perenaise Merle Trestipi sõnul on neil plaan söögikoht käima lükata rahulikus tempos. „Tahtsime testida ja välja uurida, mida inimesed ootavad ja soovivad,“ selgitas ta. „Meil on läinud väga hästi. Köögipool toimib, inimesed avastavad meid järjest enam. Ka püsikliendid on tekkinud.“

Nii nagu ühes korralikus söögikohas ikka, on Aragvi Gruusia Köögi eestvedajatele tähtis söök ja selle kvaliteet. „Toit peab olema maitsev ja võin kinnitada, et söök on väga maitsev,“ lausus Trestip. „Pakume Gruusia toite. Toitu valmistame elaval tulel. Mikrouunist läbi käinud sööki siin ei saa!“

Aragvi menüü on mitmekülgne. „Gruusia traditsiooniline šašlõkk on sealihast, aga pakume seda ka kana- ja lambalihast. Olen tähele pannud, et kui varem eelistasid meie kliendid teistest liharoogadest tsahohbilit ehk kanahautist, siis nüüd on menukam hoopis tšanahi ehk lambaliha hautis.“

Merle Trestip jätkas, et kuigi liha on grusiinide jaoks väga tähis, söövad nad palju ka köögivilju. „Eestlastele ehk mitte nii tuntud on baklazhaan. Ka kreeka pähklit leidub nende söökides palju. Kõige enam vast kardetakse seda, et toit on Eesti inimese jaoks liiga vürtsikas, kuid see ei vasta see tõele. Grusiinid maitsestavad sööki näiteks basiiliku, küüslaugu ja muu sellisega.“

Lapsed ja Gruusia stiilis pidu

Nüüd, kus avamisega seotud valud on üle elatud, on Gruusia Köögi inimesed oma tegevust laiendamas. „Oleme menüüd mitmekesistanud. Lisaks töötasime välja ka päevapakkumised. Päevaprae hind on 3.60, supp 2 eurot.“

Alates möödunud pühapäevast toimuvad Gruusia Köögis perepühapäevad. „Igal pühapäeval kella 13-16 on meil lastele spetsiaalne programm. Möödunud nädal käis meil Pipi, tuleval pühapäeval teeme näomaalinguid,“ selgitas Trestip.

Miks? „Soovime peresid kokku kutsuda. Lapsed on tulevik. Miks mitte tutvustada gruusia kööki just nii.“

Nädalavahetuseti saab Aragvis nautida elavat muusikat. „Sellel nädalavahetusel esineb meil „Eesti Mees“. Sisspääs on prii,“ ütles Trestip. „Saame pakkuda eraldi ruumi ka tähtpäevade tähistamiseks. Näiteks saab siin pidada gruusia stiilis pidu. Grusiinide peod on legendaarsed – isutakse ühise pika laua taga. Kõigepealt söövad nad peolauas suupisteid, seejärel hinkaale, mis on suured pelmeenid – nende söömiseks on spetsiaalne tehnika. Kui kedagi huvitab, siis me selgitama ja õpetame heameelega. Pärast hinkaale süüakse praadi ja see järel taas suupisted ning naps.“

Kust pärineb teave gruusia köögi kohta? „Eks ikka meie gruusia verd peakokalt Anatoli Bergeti käest,“ selgitas Trestip.

One Comment