Eia päästab metsa

film Eia

Tänasest jõuab kinodesse koguperefilm „Eia jõulud Tondikakul“, kus näeme linnatüdruku seiklusi ürgse loodusega Lõuna-Eestis.

Tõnu Lilleorg

Tondikaku on talu nimi, mis on tulnud ligi sajandi eest sealkandis nähtud üliharuldase habekaku järgi. Talu nimesse tulnud sõna „Tondi” viitabki sellele, et habekaku nägemine on nii harv, justkui oleks see viirastus.

Tondikakul elab Ott (mängib Jaan Rekkor), kes saatis 10 aasta eest õnnitluskaardi Tallinnasse, kui sündis Eia (Paula Rits). Nüüd otsib Eia ema Lilli (Mirtel Pohla) kaardi üles, et sealt saada Oti telefoninumber. Eial tuleb minna jõuludeks Oti juurde, sest tüdruku ema ja isa peavad sõitma tööasjus välismaale.

Jõudnud kohale, kohtub Eia Oti tütar Jetega (Liis Lemsalu), kes on edukas loodusfotograaf, ja võtab tüdruku pildistamisretkele kaasa. Toredad inimesed, nii nooremad kui vanemad, elavad ka naabriperes ja nii pole Eial põhjust igavleda. Pealegi meeldib talle joonistada linde ja loomi, keda ümbruskonnas on palju liikvel.

Muu seas satub tüdruk vastamisi mitme probleemiga, nagu näiteks peresaladuse lahendamine ja põlismetsa päästmine maharaiumise eest.

Filmi režissöör ja stsenarist Anu Aun on kirjutanud sisuka ja mitmeplaanilise stsenaariumi ning leidnud Eiat kehastama suurepärase osatäitja. Eia märkab nutika ja küllaltki iseteadlikuna uude kohta jõudes kiiresti sealseid toredaid ja ehtsaid asju. Tema vahetu ja hooliv suhtlemine ümbritseva ruumiga ja selles kohalolek on filmi üks peamine edasiviiv jõud.

Tegelikult on soov sisustada oma eluruum täisväärtuslike asjadega omane ju kõigile filmitegelastele. Küll aga saavad nad mõnest asjast erinevalt aru. Näiteks on Eia isa Oskar (Priit Võigemast) pettunud oma isas ja on arvanud, et ilmselt oleks tema isa ka kehv vanaisa Eiale. Eia aga näeb olukorda nii, et sellise ettehooldava barjääri tõttu on tema jäänud ilma vanaisast, mis on tegelikult jama.

Sarnaste õigete asjade vaistlikust äratundmisest ja vastavast tegutsemisest film räägibki. Ilmneb, et keerukad olukorrad vajavad lahenemiseks lähenemist uudse nurga alt.

Kuna linateoses on kenad loodusvaated, näeb pereelu olulisi tahke ja lugu on üldse suurepäraselt üles võetud, tasub filmi kindlasti kinno vaatama minna. Filmi nimetatakse ka esimeseks Eesti jõulufilmiks.

 

Esilinastusel, 7. detsembril kell 15 on Rakveres kohal režissöör ja stsenarist Anu Aun ja peategelasi mänginud Paula Rits ning Siim Oskar Ots.

 

Eia Jetega pildistamas.

Foto: Kristjan Mõru