Muusik avas Rakveres restorani

Augusti alguses tegi muusik Andrus Bonzo Albrecht aastatepikkuse unistuse teoks ning avas kodulinnas Rakveres oma söögikoha Bonzai, kus valmistab Jaapani ja Korea köögi roogasid.

Katrin Uuspõld

Juhtus nii, et asjaolude kokkulangemisel avanesid Bonzai uksed päeval, mil tema peremees sai 48-aastaseks. „Kuna plaanisime augustis avada ja 2. august oli esmaspäev, siis miks mitte esmaspäevast alustada. Ühtlasi oli see ka mu sünnipäev. Ja ilus kingitus endale, jääb hästi meelde,“ tõdes Andrus Bonzo Albrecht.

Kümnekonna aasta eest tärkas temas huvi Aasia ja eriti Jaapani köögi vastu, algul tegi neid roogasid perele ja hiljem liikus koos perega festivalidel juba oma rändrestoga.

Aga mõte paiksest restoranist küpses edasi. Ta hoidis silma peal Rakvere kinnisvaraturul, kuid sobilikku pinda ei leidunud. „Igaühel olid mõned puududused. Aga siin oli kõik valmis ja näeme palju võimalusi,“ ütles ta.

Nimelt on Niine tänaval söögikoht (rakverlastele tuntud endise Nurga äri ühe hoonena, mis praegu Kiviõli Kaubahoovile kuulub), milles eelmine rentnik tegevuse lõpetas.

„Kui mulle tuli pakkumine selle koha suhtes, siis sain aru, et see ongi see, mida olen otsinud. Terrassi ja aia potentsiaal oli nii äge ja võimas, mul hakkas kohe pilt jooksma, mida kõike siin teha saab: aias kontserte, üleval on võimalik saali välja rentida, seal tahaksin ka ise aastaringselt üritusi korraldada, näiteks ühe-kahe inimese kontserte,” kirjeldas muusikust kokk.

Teise korruse saali mahub rohkelt inimesi ja see on sobilik nii seminarideks-õpitubadeks kui pidudeks. „Võiks kutsuda mõne toreda toiduhuvilise reisiselli, rääkida ja kuulata ning teha temaga koos ka mõned toidud,“ rääkis Andrus Bonzo Albrecht. „Ja muidugi näitused – praegu on Jüri Mildebergi näitus söögikoharuumis. Tahaks selle ala maksimaalselt tööle panna, tekitada siia isegi selline väike keskus.“

Üheks oluliseks plussiks uue toidukoha köögi juures on ka see, et kui algul kodus kimchi valmistamisega alustanud Albrecht kolis huviliste arvu kasvades oma hapnevate hiina kapsa tünnidega suuremale pinnale, siis nüüdseks oli ka see väikseks jäänud – uus köök katab ühtlasi ta „kimchitööstuse“ vajadused.

Kui mees ise on köögis, siis abikaasa Tiina Albrecht ja poeg Mathias toimetavad saalis, võttes vastu külalisi ja tellimusi. „Esimestel nädalatel on oma vabadel päevadel abiks ka noorem vend Alar, kes on õppinud kokk ja töötab muidu Tallinnas,“ lisas Andrus Bonzo Albrecht.

„Inimesed on meid nii armsasti vastu võtnud, tulevad tagasi, toovad sõpru kaasa, kõik on nii rõõmsad ja särasilmsed. Nii hea ja soe tunne on see!“ märkis abikaasa Tiina.

Bonzai menüüst võib leida näiteks gyoza (Jaapani pelmeenid), karaage (Jaapani krõbekana), bataadi friikad kimchi ja peekoniga, kimchi supi, okonomiyaki (Jaapani kapsapannkook), Jaapani karri, pistaatsia-matcha koogi.

„Menüü põhiplaan on paigas, jooksvalt täiendame,” täpsustas kokk. „Jaapani toidud on hästi balanseeritud ja toidu värskus on oluline, ükski maitse ei käi üle, kõik on hästi timmitud. Näiteks kapsapannkoogi okonomiyaki puhul on kaks kastet, punane ja valge, väga paigas on maitsekombinatsioonid ja see, mis järjekorras koostisosi pannakse. Kooslus on vaimustav, kõik sobib nii täpselt. Korea köök on rustikaalsem, seal on pauku ja pauerit, tulisus domineerib. Nii lähestikku maad aga nii erinevad toidud.“

Bonzai restoran on avatud veidi tavatutel aegadel – argipäevadel ajavahemikus kell 11-18. Õhtud ja nädalavahetused on jätnud muusik vabaks, et saaks ka mõnikord kontserte anda.

Just need söögikoha ruumid koos juurdekuuluva köögi, terrassi ja teise korruse võimalusetega Rakveres Niine tänaval olid Andrus Bonzo Albrechti jaoks need „õiged“, et sündida saaks Bonzai. Foto: Katrin Uuspõld