1960: avatuks mängiti Morumbi staadion

60 aastat tagasi, 2. oktoobril 1960. aastal avati Brasiilias pidulikult Morumbi staadion, mis oli tollal riigi suurim. Nüüdseks on see langenud Maracanã (asub Rio de Janeiro linnas) ja Mané Garrincha staadioni (Brasiilia pealinnas Brasílias) järel publiku mahutavuselt kolmandale kohale, kuid on endiselt suurim erastaadion Brasiilias.

Allan Espenberg

Kui maailmas viivad kõik teed Pariisi, siis Brasiilias kahtlemata Rio de Janeirosse. Kuid Brasiilias on ka teisi huvitavaid linnu, nagu näiteks São Paulo, mis on lõunapoolkera rahvarohkeim linn, Brasiilia majanduspealinn ja samanimelise osariigi suhteliselt turvaline keskus. São Paulot võib mingil määral pidada ka Brasiilia üheks spordipealinnaks, sest linnas asub suuruselt kolmas staadion Brasiilias.

Ehitati kaheksa aastat

Morumbi staadion ehk ametliku nimetusega Estádio Cícero Pompeu de Toledo kuulub täielikult kohalikule jalgpalliklubile São Paulo Futebol Clube, mis asutati 90 aastat tagasi, 1930. aastal. Staadion sai nime Cícero Pompeu de Toledo (1910–1959) järgi, kes juhtis jalgpalliklubi staadioni ehitamise ajal ja suri vahetult enne selle avamist. Just Pompeu de Toledo oli see mees, kes suutis omal ajal São Paulo linnapeaga kokku leppida staadioni ehitamise asjus ja lunis linnalt välja vajaliku maakrundi Morumbi piirkonnas.

Staadioni ehitamine kestis kokku tervelt kaheksa aastat, sest ehitustöödega alustati arhitekt João Batista Vilanova Artigase juhtimisel juba 15. augustil 1952. aastal. Kõik klubirahad pandi ehituse alla, mistõttu jalgpallurite vajadused jäid esialgu tagaplaanile, ja ka mõned kinnisvaraobjektid müüdi raha saamiseks maha.

Aga ametlikult avati staadion 2. oktoobril 1960. aastal. Sel päeval peeti Morumbil esimene ametlik jalgpallimatš, milles võtsid teineteiselt mõõtu São Paulo FC ja Lissaboni Sporting. Publiku, keda oli staadionile kogunenud 56 448 inimest, suureks rõõmuks võitsid kohalikud mehed  portugallasi tulemusega 1:0 ja esimese värava staadioni ajaloos lõi 12. mänguminutil São Paulo mängija Peixinho – legendaarne mees sai käesoleva aasta septembris 80-aastaseks. Aga 50 aastat hiljem meenutas Peixinho löödud väravat sõnadega: „Sirutasin end pallini jõudmiseks, tehes tõelise sukeldumise.“ Sellest ajast alates hakati sellist väravalöömist nimetama „peixinhoks“.

Viimase paarikümne aasta jooksul on staadionit rekonstrueeritud üheksal korral, kusjuures ehitise ajalooline ilme on säilitatud. Pärast arvukaid rekonstrueerimisi nimetatakse Morumbi staadionit nüüdsel ajal kontseptuaalseks saaliks ja kompleksiks, mis on kohandatud nii sportlaste kui publiku kõige mugavamaks teenindamiseks. Staadionil asub hotell, restoran, snäkibaar, füsioteraapiakliinik, spordisaal ja mitu muud meelelahutusasutust.

Kuulsate artistide esinemispaik

Kuuekümne aasta jooksul on staadionil peetud hulgaliselt nii kohalikke, riiklikke kui rahvusvahelisi jalgpallimatše. Ka Brasiilia rahvuskoondis on Morumbi staadionil tagunud palli üle 30 korra. Kuigi paljudel São Paulo osariigi meeskondadel on olemas oma staadionid, eelistavad nad sageli mängida just Morumbi staadionil. Selleks saab staadionit rentida, kusjuures renditasu pole sugugi väike.

Lisaks jalgpallurite askeldamistele on Morumbi staadion ka suurepärane koht mitmesuguste kontsertide korraldamiseks. Aja jooksul on seal esinenud nii Brasiilia enda kuulsamad lauljad ja ansamblid kui välismaa tuntumad artistid.

Nii on Morumbi staadionil omal ajal publikut lõbustanud sellised maailmakuulsad bändid nagu Queen, Kiss, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, U2, Aerosmith, Backstreet Boys, AC/DC, Metallica, Linkin Park, Iron Maiden, The Rolling Stones, Black Sabbath, aga tuntumatest artistidest on Morumbil esinemas käinud Bob Dylan, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston, Beyoncé, Bon Jovi, Shakira, Eric Clapton, Bruno Mars, Lady Gaga ja paljud teised.

Nimekate jalgpallurite meeskond

São Paulo FC on Brasiilia üks tuntumaid ja tituleeritumaid jalgpalliklubisid, mis on võitnud rahvusvahelisel areenil 12 tiitlit. Brasiilia meistrivõistlustel on tuldud esikohale kuuel korral ja São Paulo osariigi meistriks 21 korral. Meeskond on ka üks rikkamaid Brasiilias ja tal on vähemalt 17 miljonit toetajat, millega ollakse Brasiilias kolmandal kohal.

Morumbi staadioni siseruumides asub muuseum, kus on võimalik tutvuda São Paulo jalgpalliklubi kuulsusrikka ajalooga ja jalgpalluritega, kes on andnud sellele meeskonnale tema näo. Kaks aastat tagasi avati staadionil staaride allee, mis koosneb 99 jalgpallurist, kes on klubi ajaloos etendanud olulisimat rolli. Nende hulgas on ka Brasiilia rahvuskoondisesse kuulunud vutistaare, nagu näiteks Kaká, Cafu, Piolim, Waldir Peres, Edivaldo, Leônidas da Silva ja teised.

Aga São Paulo klubi üheks erakordsemaks mängijaks on olnud nii klubi kui Brasiilia jalgpallikoondise endine väravavaht Rogério Ceni, kellest sai maailmas esimene väravavaht, kes on löönud oma karjääri jooksul üle saja värava. Ta osales São Paulo meeskonnas 25 aasta jooksul kokku 1257 mängus ja lõi neis 131 väravat, mis on väravavahi kohta unikaalne saavutus. Suurema osa väravatest lõi ta trahvilöökidest ja penaltitest. Viis aastat tagasi lõpetas mees profikarjääri ja on praegu Fortaleza jalgpalliklubi peatreener.

Kui staadion 1960. aastal avati, siis mahutas see 70 000 pealtvaatajat. Veel kümme aastat nokitseti tasapisi staadioni kallal ja kui ehitustööd 1970. aastal lõplikult ühele poole said, siis oli staadionil juba 140 000 publikukohta. Staadioni teistkordne avamine toimus 25. jaanuaril 1970. aastal, kui São Paulo jalgpallurid kohtusid Portugali meeskonnaga Oporto. Viigiga 1:1 lõppenud matši oli pealt vaatamas umbes 100 000 inimest.

Nondel aastatel püstitati ka staadioni publikurekord, kui Morumbil peeti matš Corinthiansi ja Ponte Preta meeskondade vahel – tollal, 1977. aastal mahtus staadionile seda mängu vaatama 146 072 pealtvaatajat. Hiljem on turvalisuse eesmärgil staadioni mahutavust pidevalt vähendatud ja seisukohad likvideeritud ning praegu pääseb tribüünide istekohtadele umbes 72 000 inimest.