1980: Šotimaa andis maailmale näitleja Sam Heughani

Täna saab 41-aastaseks Šotimaa üks populaarsemaid meesnäitlejaid Sam Heughan, kes saavutas laialdase kuulsusega Jamie Fraseri mängimisega teleseriaalis „Võõramaalane“.

Allan Espenberg

Sam Heughan on sündinud Balmaclellani väikeses külakeses ning tema vanemad olid hipide hulka kuulunud loomingulised inimesed. Just vanemad süstisid pojasse armastust kunstide vastu, kuigi Sami lapsepõlveaastad möödusid maal, põllumeeste ja farmerite seas.

Sam kasvas seltskondlikuks lapseks, kuid ei leidnud sealkandis piisavalt omavanuseid, kellega seltsida. N-ö sunnitud üksinduses korraldas Sam mänge Šoti iidsete losside lähedal, kus ta kujutas end ette erinevate muinasjutukangelaste rollis. Kolides Edinburghi, hakkas poiss teatrikunsti õppima ja sai peagi aru, et tahab tõsisemalt näitlemist õppida. 2000. aastal alustas ta Glasgow’s õpinguid Kuninglikus Draamaakadeemias.

Pärast mitmeid episoodilisi rolle sai Heughan ühe peaosa kaasaegses eksperimentaalses lavastuses „Kauged saared“. Pärast edukat debüüti 2002. aastal pälvis see projekt arvukalt auhindu ja tunnustusi. Näidendi ringreis Šotimaal tõi osalejatele veelgi rohkem kuulsust. Hindamatu kogemus selles lavastuses osalemisest pani aluse Heughani näitlejakarjäärile. Teda märgati ja ta nimetati saja kõige atraktiivsema vallalise mehe hulka.

Pärast akadeemia lõpetamist asus noor näitleja tööle televisioonis ja filminduses. Varsti sai ta peaosa filmis „Noor Aleksander Suur“ (2010). Järgnevatel aastatel osales noormees paljudes teatriprojektides ja teleseriaalides. Ta tegi kaasa ka mitmes Briti telesarjas, kuid osalemisega projektis „Jõuluprintsess“ teenis ta 2011. aastal kõige inspireerivama näitleja auhinna.

Siis saabus aasta 2014, kui Sam Heughan sai ühe pearollidest telesarjas „Võõramaalane“ („Outlander“), kus tema partneriks on Iirimaa näitlejanna Caitriona Balfe. Seda sarja on tehtud juba viis hooaega ja väntamisel on kuues hooaeg. Sarja peamiseks tegevusliiniks on armastus Claire Beauchamp Randalli ja Jamie MacKenzie Fraseri vahel koos pideva ajas rändamisega ning seda on näidatud ka Eesti Televisioonis. Jamie mängimisega saavutas Sam Heughan tohutu populaarsuse nii kodumaal kui paljudes teistes riikides.

Heughan tunnistas mullu, et „Võõramaalane“ päästis ta töötusest pärast ebaõnnestunud proovifilmimisi. „Sattusin samasse olukorda, kus olin 12 aastat tagasi, ja pidin taotlema töötushüvitist,“ meenutas Heughan. Aga kuna talle hüvitist ei võimaldatud, siis tuli Samil töötada näiteks baarimehena. Kuid kaks nädalat pärast musta masendusse langemist anti talle Jamie Fraseri roll.

Tegelikult pole Sam Heughanil isiklikus elus olnud alati õnne, millest on ta ise ajakirjanikele antud intervjuudes ka rääkinud. Lisaks selgus Heughani sõnadest, et tal pole mitte midagi perekonna loomise vastu. Tema sõnul on isadus üks neist asjadest elus, mida ta tahab kogeda.

Sam Heughan on jutustanud meediale ka oma hobidest. Ta tegeleb näiteks aktiivselt ratsutamise, triatloni, kaljuronimisega ning on saavutanud edu vehklemises. Töövabadel päevadel, mida tuleb väga harva ette, püüab Heughan käia mägedes matkamas.

Tõeliste mägilaste järeltulijana austab Heughan oma rahva traditsioone. Šotlasena kannab ta seltskondlikel üritustel uhkelt kilti, mis paljude moeekspertide arvates sobib talle väga hästi. Näitlejale pole võõras empaatia ja ta osaleb meelsasti näiteks leukeemia vastu võitlemisel. Lisaks toetab ta Šotimaa noorsooteatreid, millest ühes alustas ta kunagi ka ise oma näitlejakarjääri. Sam Heughan on sõbralik, seltskondlik ja lahke ning ta suhtleb oma ande austajatega tihedalt ja vestleb nendega regulaarselt fännigrupis Heughligans.

Sam Heughan kehastamas Jamie Fraserit (vasakul). Foto: pressimaterjaldi