Millest alustada korteri müüki

alustada-korteri-muuki

Korteri müügimõttest reaalse müügilepingu sõlmimiseni jõudmiseks läheb natuke aega. Võib-olla pole müügi kiirus oluline aga kui soovid pärast korteri müüki ka ise uue kinnisvara osta, ei tasu liialt venitada, sest sobiv kinnisvara võib muidu mööda minna. Selleks et kogu protsess võimalikult valutuks teha ja soovitud kiirusega finišijooneni jõuda, on mõned nipid, millest tasuks korteri müümist alustada.

Keskendumine heal esmamuljele

Enne kui hakkad üldse müügikuulutusi koostama, tasub heita korterile kriitiline pilk. Ehk on vaja teha müügieelne remont. See ei tähenda kapitaalremonti, kus kõik põrandad on vaja üles kiskuda ning uus mööbel sisse osta.

Pigem on tegu väikeste nö. kosmeetiliste probleemide parandamisega – korteri väljanägemise ja esmamulje osakaalu ei tasu alahinnata. Kuigi ostja leiavad ka remontimata ja kooruva tapeediga korterid, siis puhta väljanägemisega ning sissekolimiseks valmis olevad korterid lähevad tihtipeale müüki turuhinnale lähedasema hinnaga.

Määrdunud seinad tasub enne müügipiltide tegemist puhtaks pesta – või tapetseerida uue tapeediga. Kui kuskilt on puudu põrandaliistud, tasub need asendada. Samuti on oluline katkised kardinad ja põrandanupud ära parandada.

Lisaks tasub hinnata, mil määral vajab vannituba remontimist. Kas siin on vajalik mõningane remont, või pigem ei?

Neutraalsed värvid on võitjad

Julgete värvikombinatsioonide neutraalsemate variantidega asendamine suurendab oluliselt võimalikku ostjate ringi. Kuigi ostjad võivad pärast korterivõtmete kätte saamist remondi oma soovide järgi teha, siis paljudel inimestel on raske end ette kujutada muidu meeldivasse aga väga käredate ja julgete värvilahendustega korterisse.

Kui remontida ei soovi, peaks vähemalt korraliku suurpuhastuse tegema ning kõik pudi-padi ära panema. Atmosfääri loomiseks võib tuba esmalt korralikult õhutada ning siis küpsetada leiba või õunapirukat või süüdata mõned küünlad.

Pärast värskenduskuuri ja kõige üleliigse pilgu alt ära viimist tuleb see meeleolu kuidagi ka huvitatud ostjateni toimetada. Kuigi üheks variandiks on ise pilte teha, siis professionaalsete fotograafide abi kasutamine võib kogu müügiprotsessi oluliselt kiirendada.

Pildista korter ilusaks

Kinnisvara pildistamise juures on oma nipid ja trikid, nagu näiteks lainurkobjektiivi kasutamine väikestes ruumides. See aitab toal küll ruumikana paista, ent samas ei moonuta reaalsust liiga palju. Väga oluline roll on piltidel just korterite müümisel, sest korterite planeeringust võib olla keerukas üksikutelt või ebaühtlase rakursi alt pildistatud fotodelt aru saada.

Sobiva fotograafi saab leida ise või paluda abi ka valitud kinnisvaramaaklerilt. Maakleri valik on veel üks tähtis osa kogu müügiprotsessis. Muidugi võib korterit müüa ise, ilma maakleri vahenduseta, ent vähestel on nii palju aega. Korteri müük tähendab ka huvilistega suhtlemist, küsimustele vastamist ja korteri näitamist.

Enamikel inimestel ei ole aega seda igapäevatöö kõrvalt teha, nii et korteri müük võib aina kauemaks venima jääda. Maakler saab aga tegeleda kõige vajalikuga ja tutvustada sind ainult reaalselt huvitatud ostjatele, nii et lõppotsuse saad ise teha.

Kui otsustad maakleri kasuks

Veendu, et maakleri praegused kuulutused toovad sinu jaoks sõnas ja pildis välja ostjale kasuliku info. Üks asi on maakleri kodulehega tutvumine, kuid julgelt võib ka inimeste ja firma nime otsingumootoritest läbi lasta ja vaadata, mis sealt välja tuleb. Eelistada tasuks neid kinnisvaramaaklereid, kes on varem sinu korteriga samas piirkonnas edukalt korteri müünud. See näitab, et neil on juba olemas mingi info inimestest, kes on olnud kinnisvarast huvitatud aga kellel ehk veel ei ole sobiva variandi leidmisel vedanud.

Hea maakler juhib sinu kui müüja tähelepanu ka sellele, mida tasuks teha, et korteri müüki kiirendada ning kas valituks osutunud hind on mõistlik või liiga kõrge. Vestle julgelt mitme erineva kinnisvaramaakleriga, et leida enda jaoks kõige sobivamat inimest, kes aitab selle müügitehingu läbi viia. Kinnisvaraportaalides nähtavad hinnad ei pruugi vastata tegelikkusele.

Kokkuvõtvalt siis öelda, et esmalt tuleks kodu kullipilgul üle vaadata ning üritada panna end ka ostja kingadesse: “Kas midagi jääb häirima? Mis püüab korterisse sisenedes esimesena pilku? Kas kapipealsed peavad tõesti nii ülekuhjatud olema?” Vastavalt vajadusele saab teha pisiremondi või vähemalt korraliku suurpuhastuse.

Seejärel tuleb leida ka professionaalne fotograaf, kelle tehtud kinnisvarapildid aitavad potentsiaalsetes ostjates huvi tekitada, ning soovi korral maakler. Hea ettevalmistus enne müüki aitab garanteerida kogu protsessi sujuvuse ning kindlustab selle, et korteri müük soovitud hinna eest õnnestub.