Algas Eesti toidu kuu

Kesknädalal sai avalöögi juba üheksandat korda toimuv Eesti toidu kuu, mille raames korraldatakse septembris üle Eesti arvukalt toidufestivale, laatu ja muid üritusi. Kuu programmi koordineerib regionaal- ja põllumajandusministeerium eesmärgiga väärtustada kohalikku tootmist ja siinset toidukultuuri. Lisaks juhitakse tähelepanu läbimõeldud ja säästlikule tarbimisele.

„Peame oluliseks kohaliku toidutootmise säilimist ning väärtustame tööd ja maaelu, mille kaudu toit meie lauale jõuab. Järgneva kuu jooksul kutsun kõiki eestimaalasi osalema erinevatel toiduga seotud üritustel, kus saab soetada sügissaaduseid ning maitsta eri toidupiirkondade ja toidutootjate traditsioonilisi ja uuenduslikke tooteid,“ ütles regionaalminister Madis Kallas.

Ürituste programm on Eesti toidu kuule omaselt mitmekesine ning viib põnevale üle-eestilisele maitserännakule. Septembri viimane nädal on pühendatud toidutööstustele ja selle raames tutvustatakse tarbijatele nende igapäevatööd, pöörates erilist tähelepanu toidu tootmist kestlikumaks muutvatele tegevustele.

Kuu jooksul juhitakse tähelepanu ka teadlikule ja läbimõeldud tarbimisele eesmärgiga vähendada toidu raiskamist. Igal aastal tekib Eesti kodumajapidamistes iga inimese kohta keskmiselt 61 kg toidujäätmeid, millest toidukadu ehk raisatud toit moodustab 26 kilogrammi.

Toidu raiskamise vähendamiseks kodudes pani Fotografiska peakokk ja Eesti maitsete eestkõneleja Peeter Pihel kokku nullkulumenüü kogu perele, mille eesmärk on innustada Eesti inimesi kokkama ilma toorainet raiskamata ja üleliigseid jäätmeid tekitamata. Muu hulgas jagas Pihel üritusel kasulikke nõuandeid, kuidas igast toiduainest maksimum võtta, ning esitas kahe lapse emale Anni Rahulale väljakutse kokata paar päeva kodus vaid nullkulu põhimõtteid järgides.

„Teemakuu raames tahame juhtida tähelepanu teadliku ja läbimõeldud tarbimise tähtsusele. Kui meist igaüks mõtleb läbi oma tarbimisharjumused ja teeb selle tulemusel kasvõi väikese muudatuse oma käitumises, siis oleme sellega astunud suure sammu keskkonna ning toidusektori hüvanguks, “ ütles Eesti toidu kuu eestvedaja, regionaal- ja põllumajandusministeeriumi toidu müügiedendamise valdkonna juht Kerli Nõges.

Eesti toidu kuu programmi, Peeter Piheli nullkulumenüü ja toidukadude vähendamise nippe leiab veebilehelt www.eestitoit.ee ning teemakuu ja ministeeriumi kontodelt Facebookis ja Instagramis.

Kuulutaja

Teemakuu avasündmus. Foto: Karli Saul