Eesti Laulu finalist Stefan: publik annab mulle kindlustunde

stefan

Homme toimub Eesti Laulu finaalkontsert, kus tosina esineja seas astub üles Stefan Airapetjan, kes ainsana tänavustest finalistidest osales ka mulluses finaalis, saavutades siis kolmanda koha.

Tõnu Lilleorg

Stefanit, kes esitab enda kirjutatud laulu „Without You“, võib pidada finaalis soosikute hulka kuuluvaks. Sellele viitab noormehe kõrge koht „Ringvaate“ ennustustabelis.

Stefan, poolfinaalis oli su laulu tiitrites kirjas, et lool on kaks autorit?

On üks autor, mina. Karl-Ander Reismann aitas lugu produtseerida.

Kuidas laul sündis?

Lugu sündis, kui minu ja mu tüdruksõbra vahel tekkis tüli. Ta läks kodust ära, olin üksi, mul oli kurb ja halb olla. Nii tuli inspiratsioon, hakkasin laulma, tulid sõnad, võtsin selle diktofoni peale. Ja veidi hiljem andsin talle loo demo kuulata – me leppisime ära ning ta tuli koju tagasi.

Tegu on kurva ballaadiga, samas on selles teatav aktiivne energia, mis suudaks justkui olukorda muuta.

Ma olen kurb selle tõttu, mis juhtus ja ei taha sellega leppida. Ma võitlen sisimas – mis ma teha saan, kui ta ei taha mind… Lõpuks on ikkagi tähtis see, et sa usud ja võitled selle inimese eest, keda armastad. Kunagi ei tasu alla anda.

Mida oled Eesti Laulul tähele pannud?

Mulle meeldib melu. Mulle meeldib suhelda inimestega, andekate inimestega eriti, sest neil on alati midagi huvitavat öelda. Eesti Laulul osalevad inimesed on väga ägedad.

Kuidas tundsid end mulluses finaalis Eesti suurimal laval Saku Suurhallis esinedes?

Väga hästi. Mul oli seal palju kindlam olla, kui mullu poolfinaalis, kus oli väike närv sees. Kui ma näen inimesi, on mul palju kindlam tunne.

Isegi kui neid on 6000?

Mida rohkem, seda kindlam. Ma toitun inimeste emotsioonidest ja energiast ning võtan asju südamesse. Kui minu ümber on inimesed rõõmsad, on mul väga palju energiat. Kui minu ümber on kõik kurvad, olen ka ise väga morn.

Oled sa teadlikult püüdnud saada paremaks suhtlejaks? Näiteks analüüsinud mingeid olukordi?

Minu isa on väga hea suhtleja, temalt olen väga palju õppinud lihtsalt jälgides, kuidas ta inimestega räägib. Isa peab Viljandis söögikohta Soso Juures – väiksena kuulasin ja vaatasin, kuidas ta müües inimestega suhtles. Üldiselt ma analüüsin peas asju väga palju, üritan oma vigadest õppida.

Oled nii mõistuse- kui südameinimene?

Ükskõik, mida ma ka ei teeks, tahan alati enda vastu aus olla. Ma ei oska valetada, kui proovin valetada ja olla keegi teine, siis hakkan kokutama.

Palju sa igapäevaselt muusikaga tegeled?

Pühendungi ainult muusikale.

Oled käinud laeva peal laulmas, kas see on üks su püsivaid tegevusi?

Kui mul on aega, siis ma jooksvalt küsin, kas seal on tööpakkumisi. Olen käinud esinemas Silja Europal, kui see seisab Tallinna sadamas. Olen laulnud seal kõike, mis rahvale meeldib, see on lihtsalt töö. Viimasel ajal tegelen rohkem enda asjadega.

Laulad sa ka eesti keeles?

Ma olen eestikeelseid lugusid kirjutanud. Järgmine laul, mis minult ilmub, võikski olla eestikeelne.

Kirjutan ka eestikeelsetele lugudele sõnu. Mulle meeldib väga, kui inimene ise kirjutab, kui ta seda oskab. Väga paljud lauljad ei kirjuta ise lugusid – see tundub naljakas. Kahju, aga nii on. Samas on arusaadav, et mõni lihtsalt ei oska. Ma oskan ka produtseerida – võin kellelegi teisele laule teha.

Mida ütled poolfinaali kohta? Olid laval vägagi veenev.

Mulle väga meeldis Tartus. Inimesed lõid hea õhkkonna, kõik olid lõbusad ja rõõmsad, oli selline vaba tunne. Loodan, et finaal tuleb samuti selline. Kõik, mis mu ümber toimub, mõjutab mind.

Millised on su ootused homse finaali suhtes?

Peaasi, et oleks lõbus. Finaal on see päev, kus igaüks näitab, mis ta suudab. Ma ei võta „Eesti Laulu“ räige rebimisena, kus ainult võit loeb. Kui sa kaotad, ei tähenda see, et kõik on läbi. Ma püüan vaadata kaugemale. Eelmisel aastal Vajéga meil ei läinud väga hästi, see on minu jaoks näide, millest õppida.

Kuidas nii? Tulite ju siiski kolmandaks?

Mõtlen seda, et peale konkurssi me lasime välja vaid ühe loo ja see ei olnud kuigi hea. Nüüd ma tean paremini, mida tuleb teha. Mul on olemas ka hea tiim, kellega koostöös tegutseda.

Tegid väikese rolli filmis „Lõbus perekond“, mis jaanuaris kinodesse jõudis. Kuidas tundsid end kaamera ees?

Esimesed kolm videovõtet oli räige närv sees, pärast seda läks kõik hästi. Režissöör oli väga lahe, professionaalne ja sõbralik.

Kas tegeled spordiga?

Mulle meeldib tegeleda taipoksiga, väiksena käisin ka džuudos ja maadluses. Kaukaasia laste vanemad viivad oma lapsi sageli sellistesse trennidesse.

Kas saaksid olla ilma muusikaga tegelemata?

Saaksin – ehk nädala aega, rohkem mitte. Olen siis väga kurb, kui ei saa musitseerida. Mul on kitarr, klaver ja kasutan arvutiprogrammi FL Studio. Mängin klaverit, tekkivad sõnad, katsetan mingite helidega – see on oma maailm. Mõned mängivad arvutimänge, igaühel oma hobi.

 

stefan väljatõste foto

Tundub, et tabatud on kümnesse

Margus Kamlat, R2 saatejuht ja muusikaspetsialist:

„Kodustatud armeenlane Stefan Airapetjan, kes osaleb Eesti Laulul juba teist korda, ei eristunud eelmisel aastal minu jaoks oma toonase kooslusega Vajé konkursi üldpildis. Ta lihtsalt kadus teiste väga tugevate esituste vahele ära. Tema vokaalne võimekus ei pääsenud suhteliselt üksluiste EDM stiilis lugude vahelt välja. Mullune esitus ei moodustanud võrreldes teiste kooslustega tervikut, mis omakorda pani Stefanile ette raamid oma oskuste näitamiseks.

Seekord tundub, et tabatud on kümnesse. Stefani varasem taust lauljana, mis pole väga laialt teada, on andnud talle tugeva kooli, mille ta kenasti Eesti Laulu esimeses poolfinaalis ära realiseeris. Võitjana on ta juba Eesti Laulust välja tulnud nagunii, ka siis, kui ta finaalis paremate hulka jõudma ei peaks. Arvan, et Stefani julged flirtimised erinevate ja uute stiilidega võivad muusikasõpru veel korralikult üllatada.“

 

Stefan Airapetjan on pühendunud muusikale.

Foto: Kairit Leibold / ERR

Foto: Arne Holm / ERR