Kakao – kakaooad ja maailma kakaoriigid

Magus mõnuhetk – sedasi kirjeldatakse kuulsat kakaojooki. Aga kas kakao on tõesti lihtsalt magus jook? Tasub teada, et erinevate riikide kakaod on unikaalsete maitseprofiilidega, mis võivad üllatada nii maiasmokkasid kui ka gurmeemaitse fänne. Millise riigi kakaod tasub proovida? Mida peaksid teadma erinevate riikide kakaoubade, nende omaduste, maitsete ja lõpptulemuse kohta? Uurime lähemalt, millised on kakao mitmekülgsed ja erilised maitsenüansid.

Kus kakaooad kasvavad?

Kakaod nauditakse üle kogu maailma. Aga kas kakaooad kasvavad samuti kõikjal üle kogu maakera? Vastus on: ei. Näiteks Euroopas ei saa kakaooad üldse kasvada ebasobiva kliima tõttu. Kakao kasvab eksootilistes riikides ning selle teekond meie tassi sisse on pikk. Kõik saab alguse kakaopuust, mida tuntakse ladinakeelse nimetuse Theobroma all. See kasvab naturaalselt troopilises keskkonnas, nagu Kesk- ja Lõuna-Ameerika. Kakaopuu vajab kuuma ja niisket kliimat. Ideaalses keskkonnas valmib ühel kakaopuul aastas umbes 30-40 kauna, igas kaunas on umbes 20-50 kakaouba.

Ehkki kakaopuu on pärit Ameerika troopilistest metsadest, kasvatatakse tänapäeval kakaod 40-50 miljoni kakaofarmeri poolt enam kui 50 riigis üle kogu maailma. Suurim kakaovalmistaja on Elevandiluurannik, mis valmistab kolmandiku kogu maailma toodangust. Kakaod kasvatakse ka Ghanas, Indoneesias, Kamerunis, Brasiilias, Ecuadoris, Mehhikos, Peruus ja Dominikaani Vabariigis. Kõik kakaod pole aga samasugused. Kvaliteet, maitse, aroom ja tekstuur võib märkimisväärselt erineda. Avasta järgnevalt, millised maailma paigad valmistavad sellist kakaod, mis saab üllatada ka sinu maitsemeeli erakordsete omadustega.

6 kakaoriiki, mida tasub uurida

Parima kakaoriigi väljavalimine on keerukas, kuna maitset mõjutavad mitmed faktorid – ubade sort, kliima, põllumajandustavad, töötlusviisid. Siin on aga kuus riiki, mis on tuntud erakordselt kvaliteetse ja maitseka kakao poolest.

1. Madagaskar
Madagaskari kakao on tuntud üle kogu maailma ning seda kasvatatakse väikestes taludes. Riigi unikaalne kliima ja pinnas loovad erakordse maitseprofiili. Madagaskari kakao pole nii kibe ja sobib hästi tervislikuma šokolaadi või kakaotoote jaoks, kuhu pole vaja lisada suhkrut või magusaineid niivõrd suurel määral

2. Ecuador
Ecuadori kakao on tuntud üle kogu maailma oma erilise aroomi ja maitse poolest. Just sealt on pärit unikaalne kakaosort nimega Arriba. Ecuadori rikkalik ajalugu ja kakaotootmise kogemused valmistavad ühte maailma kõige paremat kakaod. Sellel on maine maitse, kus on tunda pähkliseid ja puuviljaseid alanoote.

3. Venezuela
Venezuela kakaod peetakse tihtipeale maailma parimaks. Sealseid ube kasvatatakse lopsakates metsades, mis pakuvad ubadele täiuslikud kasvutingimused. Farmerid korjavad ja töötlevad ube ülima hoolega kvaliteedi tagamiseks. Venezuela kakaos on tunda kuivatatud puuviljade, pähklite ja õrna vürtsi hõngu

4. Dominikaani Vabariik
Dominikaani Vabariik on üks suurimaid orgaanilise kakao tootjaid maailmas. Paljud väikefarmerid kasutavad endiselt traditsioonilisi põllumajandusmeetodeid. Põneval kombel kasvatatakse sealset kakaod tsitrusviljade, banaani- ja avokaadopuude varjus, seega tekivad kakaole looduslikud värvikad maitsed. Dominikaani kakao kipub olema kergelt mõru ja natuke happeline.

5. Paapua Uus-Guinea
Paapua Uus-Guinea on mitmete kõige unikaalsemate ja aromaatsemate kakaoubade kodu. Erinevalt teistest riikidest kuivatatakse seal kakaod lahtise tule lähedal, mitte päikese käes. Selline ebatavaline kuivatamine jätab kakaole kerge suitsuhõngu.

6. Peruu
Peruu kakao on eriti mitmekülgse maitseprofiiliga, kuna erinevate regioonide kliima ja pinnas on teistsugune. Peruu annab kvaliteetsetele kakaoubadele aga täiusliku kasvukeskkonna. Peruu kakao on tuntud oma värskendava, puuviljase ja kergelt happelise maitse poolest, kus on ka mõnusad aromaatsed noodid.

Foto: pexels.com

Maitsva kakao eelised – maitsemeeltele ja tervisele

On põhjus, miks me tõime esile riigid, kus valmistatakse erakordsete maitsete ja kvaliteediga kakaod. On oluline mõista, et tassike kakaod ei ole mitte lihtsalt kosutus su maitsemeeltele ega lohutus jahedal talveõhtul. Kvaliteetne kakao, mida on kasvatatud ja töödeldud hoolikalt, sisaldab ka mitmeid tervise-eeliseid. Uuringud on näidanud, et kakao sisaldab rikkalikult antioksüdante – seejuures eriti just flavonoide, mis toetavad südame tervist, alandavad vererõhku ning vähendavad südamerabanduse riski. Kvaliteetne kakaopulber sisaldab rauda, tsinki ja seleeniumi, mis tugevdab immuunsussüsteemi ja aitab kehal võidelda viirustega.

Kakao sisaldab ka bioloogiliselt aktiivseid osakesi, mis parandavad naha tervist, kaitsevad seda UV-kahjustuse eest, tõhustavad vereringet ja suurendavad naha hüdreerimisvõimet. Ja muidugi võib kakao olla ka lihtsalt õnne allikas. Teadlased on tõestanud, et regulaarne kakao tarbimine vähendab stressi, aitab lõõgastuda ja parandab tuju. Need on aga vaid mõned nopped kakao eelistest. Miks mitte nautida maitsvat kakaod, mis on pärit Madagaskarilt või Peruust?