Soe supp teeb südame soojaks nii saajal kui jagajal

Rakvere Kolmainu kiriku noortemajas pakutakse kolm korda nädalas sööki abivajajatele. Foto: Katrin Uuspõld

Kolm korda nädalas muutub Rakvere Kolmainu koguduse noortemaja fuajee pooleks tunniks kuni tunniks Supitoaks – paigaks, kus abivajajatele jagatakse kaasa maitsvat kehakinnitust. Tegemist on OÜ Laliya panustamisega kogukonda.

Katrin Uuspõld

Kevadel tegi Väikese Ingli kauplusi pidava OÜ Laliya tegevjuht Evelin Liiva ettepaneku koguduse õpetajale: nendel on võimalus keeta suppi ja kogudus võiks olla paik, kus seda abivajajatele jagada. Kevadest tänini on seda tehtud. Algul aitasid suppi jagada koguduse vabatahtlikud, nüüd on kaasatud Rakvere eragümnaasiumi õpilased sotsiaalpraktika raames.

„Ma olen siiralt õnnelik, et eragümnaasiumi vabatahtlikud abis käivad. Nad näevad elu erinevaid tahkusid, õpivad märkama ja mõistma abivajajaid ja saavad minu mõistes hinnalise elukogemuse. Aitäh Anne Nõgule, et ta selle välja pakkus ja käima lükkas,“ ütles Evelin Liiva.

Sel kolmapäeval olid kuuma suppi purkidesse tõstmas abituriendid Brita Õunapuu ja Mariaana Arnek. „See teeb hea tunde,“ leidis Mariaana Arnek.

Kuna ettevõtte töötajatele valmistatakse igapäevaselt sooja sööki niikuinii, leidis Liiva, et ei ole keeruline veel 25 liitrit välja jagamiseks keeta. „Kasutame peamiselt mahedat toidukraami, et toit, mida sööme ja pakume, oleks puhas tervis,“ ütles Evelin Liiva. „Sealt sündis mul ka mõte hakata pakkuma esmaspäeviti Supitoas toidukraami, mis on toitev, kasulik ja otse tootjalt. Kuna Kalamatsi Meiereilt ostame me regulaarselt niikunii omale tarvilikke tooteid, tunduski hea mõte tellida lisaks ka kohupiimakreeme ja jogurtit. Kitsepiima kasulikkus teeb kõigil tervisele suure pai, kes seda hea meelega söövad.“

Vorstid tulevad samuti otse lihakasvatajalt-tootjalt, leiva küpsetab Liiva koduküla-naabrinaine ja hapusai valmib ühe Rakvere õpetaja koduköögis.

„Ma ei ole otsinud neid, kes oleks valmis kinkima, sest väiketootjatel on omalgi laveerimist ja ma pigem olengi püüdnud raha suunata otse väiketegijatele, toetada neidsamu inimesi meie ümber, kes südamega ja puhast toitu toodavad,“ rääkis Evelin Liiva.

Enamik Supitoas käijatest on eakamad inimesed, aga mitte ainult. Väga paljud neist tulevad mitme purgiga, et viia sooja suppi omakorda edasi abivajajatele.

„Mina kuulsin sellest võimalusest tuttava käest, tulin algul huvi pärast. Praegu viin supi koju kolmele inimesele, kõik nad on üle 80-aastased,“ rääkis üks Supitoa regulaarne külastaja. „Kõigepealt viisin oma täditütrele, kellel on jalad haiged ja raske liikuda. Ta oma lapsed elavad kaugel, ei saa käia igapäevaselt aitamas. Siis selgus, et tema trepikojas on veel üks vanainimene, kellel oleks supi järgi vajadus ja siis tuli veel üks, kellele viia. Täditütar algul kahtles, et kas on ka head supid. Aga supid on siin väga head ja väga huvitavad, näiteks kõrvitsapüreesupp, kalasupp, juurviljasupp, hapukapsasupp, kanasupp,“ loetles ta. Naine lisas, et need, kellele ta suppi kolmveerandliitrise purgiga viib, teevad selle pooleks: pool söövad kohe ja poole järgmisel päeval.

Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu on võimalusel ka ise toidu jagamise juures, lisaks supi purki tõstmisele küsib ka mõnede tuttavamate käijate käest käekäigu järgi ja saadab tervisi neile, kellele suppi viiakse.

Toompuu sõnul on Supitoa külalisi olenevalt korrast kümmekond kuni paarkümmend. „Suvel tuldi vähem. Nüüd on tulnud palju juurde, on olnud üksikuid kordi, kus suppi viimastele tulijatele ei ole ka jagunud,“ rääkis Toompuu.

Senise veidi rohkem kui pooleaastase tegutsemise ajal on toitu jagatud inimestele kaasa. „Oleme arutanud, et kunagi tulevikus sooviksime küll ka kohapeal süüa pakkuda. Lihtsalt pakkuda seltskonda ja olla olemas, kui kellelgi peaks seda vaja olema. Näis, kuidas ja kas see realiseerub,“ rääkis Evelin Liiva. Ettevõtja ütleb, et Supituba on õpetanud talle taaskord, et ta oma sisetunnet usaldades valid alati õige tee. „Mu sisetunne ütles, et meie ümber võib olla omajagu neid inimesi, kelle puhul ei oskaks aimatagi, kui suures hädas nad mingitel eluhetkedel olla võivad. See ei pruugi olla pikk periood, aga see võib olla elumuutvalt raske ja karm,“ nentis Liiva. Ta tõi näiteks südamliku tagasiside inimeselt, kes oli raskel ajal saanud abi nende pakutud supist. Majandusliku  olukorra paranedes, avaldas ta soovi ettevõtmist rahaliselt veidi toetada. „Pakutud rahast ma küll loobusin, aga leppisime kokku, et vajadusel tuleb ta vahel meile kööki appi,“ märkis Liiva.

Oma ettevõtte köögis otsustas ta aga esmaspäevad kokale toidu tegemisest priiks anda. „Kokk saab siis rahus tegeleda hoidiste tegemise, koristamise ja muu vajalikuga, mis kiiretel päevadel tahaplaanile jääb. Toidu tellime sel päeval oma töötajatele erinevatest Rakvere toidukohtadest, toetame kohalikku majandust,“ rääkis Evelin Liiva. „Ma usun siiralt sellesse, et mida rohkem sa välja annad, seda rohkem ka sisse tuleb. Nii on siiani ka toiminud, raha jätkub õnneks praegu kõigi tegemiste tarvis. Üle seda ei jää just, aga ega puudu ka ole.“

Supituba ootab abivajajaid Rakvere Kolmainu kiriku noortemajas esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti kell 12.30. Esmaspäeviti pakutakse varieeruvalt jogurtit, kohupiima, vorsti, puuvilju, kolmapäeviti ja reedeti kuuma suppi.

Rakvere linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kersti Suun-Deket ütles, et ka linn korraldas aastate eest supikööki, kus vähekindlustatud linnakodanikud said talongide eest süüa. „Kuid lõpetasime selle teenuse ära, sest seda kasutas väga vähe inimesi. Oleme juba mitu aastat jaganud Grossi Toidukaupade talonge 30 euro väärtuses. Need sobivad väga paljudele vähekindlustatud lastega peredele. Lisaks saab kolmapäeviti toiduabi ka Toidupangast,“ täpsustas Suun-Deket.