1830: sündis Hawaii kuningas Kamehameha V

Aastatel 1795–1893 eksisteeris Hawaii saartel kuningriik, mida selle aja jooksul valitses kaheksa kuningat. Viiendana oli troonil kuningas Kamehameha V, kes sündis täna 190 aastat tagasi, 11. detsembril 1830. aastal. Kamehameha V ka suri tänasel päeval, aga 42 aastat hiljem ehk 11. detsembril 1872.

Allan Espenberg

Kuningas Kamehameha V etendas väga olulist rolli Hawaii ajaloos, kuna ta püüdis oma rahvaga hästi läbi saada ning riiki igati edendada ja arendada. Kui riigi esimene kuningas Kamehameha I kandis hüüdnimesid Kamehameha Suur ja Vaikse ookeani Napoleon, siis Kamehameha V jäi „viimaseks suureks pealikuks“.

Lot Kapuāiwa nime all sündinud tulevane valitseja tuli ilmale 11. detsembril 1830. aastal Honolulus. Ta oli Hawaii esimese kuninga Kamehameha I lapselaps. Tema isaks oli kohalik poliitik Mataio Kekūanaōʻa, kes aga ise kuningatroonile ei jõudnud, kuigi kaks tema lastest krooniti valitsejateks: enne Kamehameha V trooniletõusmist valitses tema vend Kamehameha IV.

Kui Kamehameha IV suri vaid 29-aastasena ja eelnevalt oli surnud ka tema ainus poeg, siis tõusis tema järglasena 30. novembril 1863 võimule tema vanem vend Lot Kapuāiwa ehk Kamehameha V, kes valitses veidi üle üheksa aasta.

Tark ja haritud valitseja

Kuigi Kamehameha V järel oli võimul veel kolm kuningat, peetakse just teda Hawaii viimaseks suureks valitsejaks. Ta arendas aktiivselt hoonete ehitamist riigis, avas esimese kaasaegse hotelli ja esimese postiasutuse Hawaiil. Tema ajal võeti vastu ka uus konstitutsioon, mis andis kuningale suurema võimutäiuse.

Kamehameha valitsusajal suurenes saartele reisijate hulk. Nii viibis 1866. aastal Hawaiil neli kuud ka kirjanik Mark Twain, kes saatis ajalehele Sacramento Union reportaaže Hawaii elust ja olust. Kuningat kirjeldas Twain aga järgmiselt: „Ta oli tark valitseja. Ta oli midagi maailmas näinud. Ta oli haritud ja kogenud ning püüdis oma inimestega hästi läbi saada ja see õnnestus. Tema kohta ei liikunud tobedaid kuulujutte. Ta riietus tagasihoidlikult, sõitis oma vana hobuse seljas öösel või päeval Honolulus ringi. Ta oli populaarne, austatud ja isegi armastatud.“

Kamehameha V suri oma sünnipäevapidustuste ettevalmistamise ajal 11. detsembril 1872. aastal, olles kõigest 42-aastane. Ta maeti Hawaii kuningate mausoleumi. Kuna kuningas oli olnud vallaline, siis lõppes temaga Kamehameha dünastia. Ometi oli ta juba sündides kihlatud Bernice Pauahiga, kuid täiskasvanuks saades otsustas naine abielluda hoopis ameeriklase Charles Reed Bishopiga. Nii jäigi tulevane kuningas poissmeheks, kuid vähemalt üks tütar tal siiski oli: kuna aga laps polnud sündinud seaduslikust abielust, siis ei saanud ta pretendeerida troonile. Põhiseaduse kohaselt saadi Hawaiile järgmine kuningas valimiste teel ja selleks oli Lunalilo.

Vahetult enne oma surma, 1871. aastal kuulutas Kamehameha V oma vanaisa Kamehameha I mälestuseks välja piduliku kuningapäeva (inglise keeles King Kamehameha Day), mida esimest korda tähistati 1872. aastal. Seda päeva tähistatakse tänase päevani iga aasta 11. juunil ning see on hawaiilaste üks suuremaid pidupäevi ja vanemaid riiklikke pühi. Sel päeval toimuvad laadad, karnevalid, erinevad spordivõistlused. Üheks tuntumaks selle päeva ürituseks on lilleparaad Honolulus, mille ajal kaunistatakse Kamehameha I kuju rikkalikult värskelt nopitud lillede vanikutega.

Läkitus tulevastele põlvedele

2005. aasta detsembris teostasid USA sõjaväelased ja teadlased uurimistöid Honolulus kõrgtehnoloogiliste radarite ja muude seadmetega ning leidsid ajakapsli, mille oli pannud nurgakivi sisse peitu kuningas Kamehameha V 19. veebruaril 1872. aastal. Leid avastati ühe müüri alt Aliiolani Hale (Aliʻiōlani Hale) hoonest, mis kujutab endast arhitektuurilist mälestusmärki.

Väike karbike maeti maha paarkümmend aastat enne seda, kui Hawaii kuningriik läks USA kontrolli alla. Infoagentuur Associated Press andis teada, et ajalooliste märkmete põhjal asuvad laekas esemed, millel on hindamatu väärtus Hawaii saarte ajaloo kohta: kuningliku perekonna fotod, Hawaii postmargid, kohalike ajalehtede numbrid, välismaa ja Hawaii mündid, kalender ja muud raamatud, sealhulgas hawaii keele sõnastik ja Hawaii kuningriigi põhiseadus.

„Leidsime kapsli otseses mõttes otsingute esimese kümne minuti jooksul,“ ütles Denveri ülikooli professor Larry Conyers, kes kasutas georadarit õõnsuse avastamisel hoone kirdeosas.

Algselt oli kokku lepitud, et kui kapsli asukoht ka tehakse kindlaks, siis seda välja ei võeta, sest vastasel juhul võiks see hoone purustada. „Me ei hakka seda üles kaevama,“ ütles kuningas Kamehameha V ajalookeskuse tegevdirektor Matt Mattice. „See oleks hoone jaoks katastroofiline.“ Ajakapsli asukoha leidmine võimaldab Hawaii ametivõimudel kaitsta seda tulevaste katastroofide ja ümberehituste eest.

Leiukohaks olnud Aliiolani Hale autoriks oli Austraalia arhitekt Thomas Rowe ning see oli mõeldud kuningas Kamehameha V paleeks. Hawaii keeles tähendab Aliʻiōlani Hale nimi taevaste kuningate maja. Ehkki hoone oli kavandatud kuningapaleeks, mõistis Kamehameha V, et Hawaii valitsus vajab hädasti korralikku hoonet. Sel ajal olid valitsuse kasutuses väga väikesed hooned. Seega, kui Kamehameha V käskis ehitada Aliiolani Hale, lubas ta sellesse paleesse kolida hoopis valitsusel.

Kamehameha V asetas hoonele nurgakivi 19. veebruaril 1872, kuid varsti pärast seda ta suri ega näinud selle valmimist. Hoones on selle pika ajaloo vältel asunud erinevaid riigiasutusi, sealhulgas Hawaii valitsus, kuid praegusel ajal on see Hawaii ülemkohtu residentsiks. Aga hoone ette on püstitatud Kamehameha V ausammas.

Hawaii kuulutati USA 50. osariigiks 1959. aastal, enne seda oli tal territooriumi staatus. Hawaii on ainus USA osariik, mis ei asu Põhja-Ameerikas, see moodustub hoopis 132 saarest Vaikse ookeani põhjaosas. Enamik inimestest elab kaheksal suuremal saarel, umbes 75 protsenti Hawaii miljonilisest elanikkonnast paikneb Oahul. Hawaii pealinnaks on Honolulu, mis asub samuti Oahu saarel.

Fotol Hawaii saarestik. Foto: Pixabay